Виртуални турове сменят ваканциите

Развитието на новите технологии ще ни позволи да пътуваме по света, без дори да напускаме родния си град.

Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

Все повече хора предпочитат да пътуват сами

Увеличават се резервациите в последния момент

Виртуални турове могат да заменят традиционните ваканции. Това е една от тенденциите, отчетена в доклада “Travel trends report 2019”, който бе предоставен от Министерство на туризма на участниците в Националния съвет по туризъм. Според проучването развитието на новите технологии ще бъде алтернатива за посещение на труднодостъпни атракции, както и на такива, които са считани за културно или екологично чувствителни. По този начин ще се справят и със свръхтърсените дестинации, които сега се чудат какви бариери да сложат пред потенциалните туристи, за да ограничат посещенията им, обясниха представители на туристическия бизнес.

Към момента виртуалната реалност вече е интегрирана в туризма и се използва от музеи, за да представят експонати, които са дадени за реставрация или гостуват в чужбина, от хотели, за да се представят по-атрактивно, както и да се разгледат вече разрушени забележителности.

В същото време хората, които по цял ден работят пред компютъра, търсят по време на своята ваканция възможно най-автентични места със запазена природа.

Сред другите глобални тенденции, в които ще трябва да се развива туризмът ни, са увеличените резервации в последната възможна минута. През 2017 г. и 2018 г. със 150% са се увеличили търсенията, свързани с пътувания с ключовите думи “тази вечер” и “днес”, показват данни на Гугъл. Тези търсения са направени основно с мобилни устройства. Резервациите със смарт телефони вече са 56,7 на сто от всички направени.

Докато при резервации на ваканция през десктоп те се правят средно 13 дни преди осъществяване на самото пътуване, от мобилно устройство срокът е съкратен на 5 дни преди реализиране на почивката.

Друга тенденция е все повече хора да предпочитат да пътуват не само индивидуално, избягвайки услугите на туристическите агенции, но и напълно самостоятелно, без компания.

Коментари

Задължително поле