Високата инфлация ни спъва за еврото

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание “Доктор хонорис кауза на УНСС” зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, а на церемонията присъства служебният министър на финансите Росица Велкова, Н. Пр. посланичката на Латвия Селвер Халил и др.

1 януари 2025 г. е “една възможна дата” за присъединяването на България към еврозоната, каза зам.-председателят на ЕК

Латвия и Литва бяха 7-8 години в т. нар. “чакалня”

Валдис Домбровскис стана доктор хонорис кауза на УНСС

България не изпълнява един от най-важните критерии от Маастрихт за присъединяването към еврозоната - инфлацията, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас и проведе срещи с президента Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев. По думите му, инфлацията у нас съществено надвишава критериите от Маастрихт, но е по-ниска отколкото в Полша, Унгария и Чехия в момента. Домбровскис посочи, че според оценката на експертите от ЕК, страната ни не може да изпълни критерия инфлация и затова трябва да има отлагане на приемането на еврото, като изрази надежди, че въпросното отлагане няма да бъде много дълго. Зам.-председателят на ЕК коментира, че 1 януари 2025 г. е “една възможна дата” за присъединяването на България към еврозоната.

Практиката в ЕС е всички държави, които се присъединяват към еврозоната да са изпълнили всички критерии на Маастрихт, акцентира Домбровскис и даде пример с Латвия, която през 2007 година не е успяла да приеме еврото заради разлика от 0,02 процента от критерия, а в случая на България неизпълнението на критерия за инфлация е доста по-голямо. “Латвия и Литва бяха 7-8 години в т. нар. “чакалня на еврозоната”, докато се присъединят пак заради твърде висока инфлация”, каза Домбровскис. Зам.-председателят на ЕК посочи, че законодателството за еврозоната може да се приеме в рамките на няколко месеца, но “инфлацията е един проблем, който изисква по-сериозни усилия”.

Четирите икономически критерия за конвергенция, които гарантират, че страна-членка е готова готова за интегриране към валутния режим на еврозоната, са размерът на инфлацията не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели, страната да не е с прекомерен дефицит, държавата да участва във валутния механизъм без сериозни отклонения от централния курс на ERM II и дългосрочният лихвен процент да не е по-висок от 2 процентни пункта над размера в трите държави членки с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

Да се укротят енергийните цени, а мерките за подпомагане да са много целенасочени, препоръча на страната ни Домбровскис.

Зам.-председателят на ЕК е бил финансов министър и премиер на Латвия и на официална церемония в УНСС получи почетната титла “Доктор хонорис кауза”. “За мен е удоволствие да съм отново тук - в Университета за национално и световно стопанство в София. Трогнат съм и със смирение получавам тази почетна докторска степен”, заяви в речта си Домбровскис по време на събитието в УНСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси