Duke Nukem Forever e най-тъпата игра

Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

Ревю на Шанел събра знаменитости Виржини Виар представи първата си самостоятелна колекция за марката

Стабилизирано е състоянието на 14-годишното момче, ударено от кола на НСО

Кати Прайс остана без розовия си джип Автокъща изкупи тунингования Range Rover на силиконовата моделка

Саудитска Арабия мами геймъри с награден фонд

Кога жена се интересува от миенето на колата?

Китаец наля $1,5 млн. в герой, приятел го продаде за 500

Момичето, пострадало при катастрофата с джип, е в стабилно състояние

САЩ официално отложиха влизането на допълнителни мита срещу Китай

Двама души са загинали при две тежки катастрофи в Пловдивско

Снежна буря причини смъртта на един човек в Исландия

Борис Джонсън – По волята на народа

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Вицепрезидентът Йотова: 30 години по-късно хората не се задоволяват с плакатна демокрация, а искат качество

Снимка: Денислав Стойчев

„Обнадеждаващата, добрата новина е, че 30 години след т.нар. преход хората не се задоволяват с плакатната демокрация, а искат качество. Искат очертаните на книга критерии за демокрация да бъдат реално изпълнени. Ако се намерят механизмите за по-активно гражданско участие, за по-голям граждански контрол върху процесите в държавата, съм убедена, че България ще се развива в по-добра посока.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция „30 години. Женският прочит на Прехода и преходите…“. Форумът, организиран от списание „Жената днес“ и Женски форум за идеи, е част от поредица дискусии „Жени. Технологии. Време“.

Снимки: Денислав Стойчев

„Позиции от типа „няма демокрация“ не приемам. Те са по-скоро израз на отчаяние, показващо, че не сме успели да постигнем онова общество, към което се стремяхме. Демокрацията е слаба заради слабостта на държавата да се справи с неравенствата и липсата на справедливост“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи като несъстоятелен основния въпрос, който вълнува обществото – Свършил ли е преходът. „По-важен от него е въпросът, че България е на дъното на всички европейски класации и по всички показатели е на нивото на развиващите се държави“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова отбеляза, че демокрацията не се случва задължително с падането на тоталитарните режими, за нея трябва да се работи постоянно. „Тя е крехка, но се постига от всички нас, чрез стабилността и работата на институциите. Огромна, но все още недостатъчна за България е ролята на неправителствените организации. Тази обществена дискусия се пренебрегва“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна факта, че най-често употребяваната дума в изборните нощи бе демокрация. „Но заедно с нея вървеше и негативно определение – липсваща, недостатъчна, заплата, злоупотреба“, заяви Илияна Йотова и добави, че 30 години след т.нар. преход чувстваме дефицит на демокрация.

Във втората част на изказването си вицепрезидентът акцентира върху темата за равенството между половете през изминалите години. Илияна Йотова цитира данни на Европейската комисия, според които промените в правата на жените от началото на хилядолетието са се случвали със „скоростта на охлюв“, както ги определя и самата европейска институция.

По повод отминалия Международен ден за елиминиране на насилието срещу жени вицепрезидентът Йотова заяви, че тази тема липсва от вниманието на българското общество. „Говорим за тази тежка язва в обществото ни само когато се случи непоправимото. Проблемът не е само в недостатъчно добре функциониращото законодателство, но и във възприятията, в отношението към жертвите“, подчерта вицепрезидентът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.