Брюксел готви промени в дългосрочния бюджет на ЕС до 2027 г.

Няма кой да обере плодовете и зеленчуците във Великобритания На Острова търсят 90 000 селскостопански работници от Източна Европа

Роналдо и „Юве“ без заплати за 4 месеца

Задържаха за 72 часа нарушител на задължителната карантина в София Отказал да подпише формулярите при пристигането си на Летище София

Д-р София Ангелова: От усложнения от свински грип у нас загинаха много млади хора

Клоп обвини УЕФА в криминално престъпление

Министър Ангелкова: Ще има фалити на туроператори, ако тази ситуация продължи над 3 месеца

Сухиндол почете жертвите от Балванската битка

Мощно сърце пулсира в ретро красавец След 70 години в производство Morgan Plus Four излиза в нов модел

Седмичен медицински дайджест: Пандемията Специално издание на "Труд" за инфекцията COVID-19

Осма жертва на коронавируса у нас 51-годишна жена почина в Благоевград

Дезинфекцират 20 километра от АМ “Марица“ преди Капитан Андреево

Бизнесът иска държавна финансова помощ за фирмите със загуби от над 20%

Интелигенцията и Църквата Добрата книга, пълна с истина и мъдрост, не е създадена от печатаря, макар че е дело на неговите ръце

Русия затваря границите си

Вицепрезидентът: Кризата трябва да се управлява, а не да се борим с последствията Трябва да бъдат взети най-работещите решения за социално-икономическата сигурност на хората, тя не е по-малко важна, посочи Илияна Йотова

Снимка: Цветан Томчев

„Кризата трябва да се управлява, а не да се борим с последствията. Днес няма място за политика, а за сериозна и хладнокръвна мисъл, за реално работещи решения.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на Дарик радио.

Според вицепрезидента Законът за мерките при извънредно положение, който се обсъжда на второ четене в парламента, или ще блокира България, или ще спомогне за излизане от кризата.

България реагира своевременно на кризата, далеч преди страни като Франция или Испания, заяви вицепрезидентът като оцени високо на работата на Националния оперативен щаб.

„Ако допуснем амалгама от страх, недоверие, съмнение сред българските граждани, всяка мярка ще бъде неработеща и напразно“, посочи Илияна Йотова. „До този момент държавата показа, че стои зад защитата и интереса на своите граждани. Сега най-много имаме нужда от доверие помежду си“, заяви Йотова.

Запитана дали са необходими още по-радикални мерки, вицепрезидентът предложи създаването на още два кризисни центъра, които да подпомагат Националния оперативен щаб. Единият да следи за сигурността на българските граждани във всеки аспект – от защитните средства до борбата със спекуалата. Другият – ситуацията на финансовия и социално-икономическия фронт. „Така ще бъдат взети най-работещите и актуални решения според развитието на ситуацията. Социално-икономическата сигурност на хората не е по-малко важна“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът сподели лични впечатления от спазването на мерките и подчерта високата степен на съзнание сред мнозинството от българите. Медиите повече предупреждават да няма паника, отколкото тя съществува реално.

Илияна Йотова поздрави медиите за професионализма, с който отразяват развитието на кризата и информират българските граждани, а не търсят сензацията. „Нека да показваме и онази част от българските граждани, които не могат да си останат вкъщи и да работят дистанционно, да показваме повече от тяхното ежедневие. Те са нашите герои днес“, призова вицепрезидентът и предложи #заработещитехора.

Илияна Йотова коментира и реакцията на европейско ниво на кризата. „Европа закъсня с мерките срещу епидемията от коронавирус. Още в края на декември имаше сериозни предупреждения, че в глобалния свят тя няма как да остане в рамките на една държава. Но ЕС живееше с убеждението, че ако вирусът дойде на Стария континент, няма да ни засегне така тежко“, подчерта Илияна Йотова.

Според нея Европа е изправена пред трети стрес тест, след 2008 г. (финансовата криза) и 2013 г. (кризата с миграцията). Изводът е, че за пореден път европейските институции се оказаха неподготвени за справяне в кризисни ситуации.

По думите на вицепрезидента всяка държава в ЕС се спасява сама, а ценности като солидарност и взаимопомощ са само на книга. Очакванията са на 26 март на срещата на върха да станат по-ясни мерките на европейско ниво, а България трябва да бъде готова с проекти да участва в допълнителните фондове за справяне коронавируса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.