Вицепремиерът Валери Симеонов отложи тристранка, за да се разправя с циганите в Асеновград

Насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество се отлага поради служебен ангажимент на председателя Валери Симеонов, съобщиха от пресцентъра на МС.

На тристранката трябваше да се обсъжда увеличението на минималната работна заплата, което е оспорено в съда.

Валери Симеонов ще присъства на срещата в Асеновград между местната власт и протестиращи срещу ромските произволи , насрочена за 12:00 ч. Поканено е висшето ръководство на МВР, като към момента присъствие е потвърдил главният секретар Младен Маринов.

Вицепремиерът написа в туитър, че е „срамно и недопустимо“ български деца и спортисти да се страхуват да отидат на тренировка, защото може да бъдат „пребити“.

https://twitter.com/valeri_simeonov/status/880321013958967296

https://twitter.com/valeri_simeonov/status/880322841425653761

https://twitter.com/valeri_simeonov/status/880318014326964225

В понеделник стана ясно, че осем души на възраст между 18 и 41 години са задържани в ареста в Асеновград след сбиване между роми от квартал „Лозница” и кануисти на язовир „40-те извора” „Асеновец”.

Oбщинският съветник от ВМРО в София и член на Организационния съвет на партията Карлос Контрера изпраща писмо до министъра на вътрешните работи Валентин Радев с искане за проверка за побоя в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Контрера настоява министърът да разпореди проверка на случая в Асеновград, при който тълпа цигани биха група граждани. Задържаните са само 8 лица, което е липса на твърдост от страна на служителите на реда.

Карлос Контрера дава за пример и друг случай, където на видеозапис от камера в хранителен магазин в Борован се вижда как двама цигани пребиват служител на РУ – Бяла Слатина. Това поставя тежкия въпрос щом престъпниците нямат страх и респект от служителите на МВР, тогава какво ли ще предприемат спрямо обикновени граждани.

Според съветника на подобни случаи трябва да се отвръща цялата строгост на закона, защото циганския криминален контингент се е самозабравил и води съществувание над и въпреки държава и държавност.

Не бива да се прави компромис в името на някакво уж мирно съществуване, пише Контрера.

Контрера призовава министър Радев да бъдат отправени силни политически послания и да се демонстрира воля за противопоставяне срещу системното и дразнещо беззаконие особено в малките населени места.

Трябва ясен сигнал, че ще се използва и е задължително да се използва сила в такива ситуации. Трябва и ясна и едностранно изразена политическа подкрепа за служителите в МВР да прилагат сила в подобни случаи – с други думи да се даде кураж на редовия състав да натисне бандитите, пише в заключение Карлос Контрера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България