Вицепремиерът Захариева: Няма официална информация подписването на Договора за добросъседство с Македония да се отменя

Снимка: Архив

Официална информация, че подписването на договора се отменя нямаме. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Екатерина Захариева преди изслушването й в Комисията по външна политика. Темата е за  за Договора за добросъседство между България и Македония и публикуваната в македонски медии информация, че договорът няма да бъде подписан на 2 август.

„Нямаме такава информация. На срещата в България е договорено да празнуваме заедно Илинден“, посочи Захариева.

Тя обясни, че в Дубровник, когато се видяла с колегата си Никола Димитров, той е споменал за срещата в Черна гора и че все още няма точни часове кога започва, както и че ще направят всичко възможно това да се случи на 2 август сутринта.

"Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по Договора за добросъседство с Македония. Предстои финалният кръг на преговорите, преди да бъде подписан договорът. Ще направим всичко възможно това, което е преди всичко в национален интерес на България, да се случи. Който работи срещу това, работи против националния интерес на България“, коментира външният министър.

„Редица български правителства с ясен мандат от 2012 година, с решение на МС, следват една и съща политика по отношение на Договора за добросъседство“, поясни Екатерина Захариева.

„Аз поисках това изслушване във външна комисия в НС, защото се надявам това да е една от темите, по която да имаме национално обединение всички политически партии, както досега сме работили досега. За да запозная колегите в НС с хода на преговорите, в които има 11 кръга, не само от това правителство, те продължават години наред. С насоките и с това по, което Бойко Борисов, Зоран Заев, аз и колегата Никола Димитров постигнахме напредък. Останаха за изчистване някои технически детайли, с които се надявам да приключим тази събота и неделя“, каза още външният министър.

Коментари

Задължително поле