На 16 септември 2019 да почерпят

Луна: Не съм жена за един мъж

„Левски“ помете „Черно море“ за 15 минути, Робърта няма спирка (СНИМКИ)

Слънце в първия учебен ден, временно захлаждане след вторник

Германия се зарича да развърже кесията при криза Правителството на Меркел поддържа бюджетен излишък от 2014 г.

Първи сняг заваля в планината Ерджийес в Централна Турция

Пореден протест в Хонконг, полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти

САЩ готвят мита за милиарди за ЕС Таксите ще обхващат от сирена до самолети

Гутериш осъди нападенията срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия

Проблеми за Хубчев преди „Черно море“

Илиана Раева преди старта на световното първенство в Баку: Доволна съм от това, което показват момичетата

Соломончо и шпионите

Караянчева отърва кожата в катастрофа край Шумен (обзор) Шофьорът на НСО избегнал по-тежки последици

Кардиолог мами пациенти, че са болни, поставя стентове на здрави сърца Д-р Петър Лазов получава заплата от 57 000 лева

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 септември 2019

Вкарват плана за Пирин в правен хаос

Втората кабина замръзва за седем години

Пробутват на министър-председателя противозаконно предложение

Казусът с изграждането на втори кабинков лифт в ски зона „Банско“ за пореден път се движи към отлагане далеч напред във времето, отново благодарение на шепата организации от коалицията „За да остане природа в България“. Този път те се опитват да оплетат в лъжите си и премиера Бойко Борисов. Ето и хронологията: На 20 ноември в Министерския съвет имаше дискусия за развитието на Банско като зимна дестинация. Разговорът бе иницииран от вицепремиера Валери Симеонов. На него присъстваха и зелени, които обявиха, че нямат нищо против втори лифт в ски зоната. На обсъждането бяха разгледани два въпроса – частично изменение на действащия план на НП „Пирин“ и промяна на концесионния договор. Това са двете основни стъпки, без които е невъзможно заявяването на инвестиционно намерение за изграждане на нова кабинка. На заседанието на МС на 6 декември Симеонов предложи гласуване на промяната на концесията, докато пред сградата имаше протест на двайсетина еколози. Премиерът Борисов не прие текста с аргумента, че трябва да се направи обсъждане с еколозите. На 11 декември МОСВ организира обсъждането, но същите зелени ги нямаше. Ден по-късно ресорният министър Нено Димов оттегли от МС промяната на концесията с аргумента, че тя ще се гледа с частичното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“, чието обществено обсъждане изтече на 22 декември. Така, на утрешното заседание на кабинета би трябвало да се гледат и двете точки. Но планът на ония зелени е друг.

Капан за министър-председателя Бойко Борисов по темата за развитието на зимния туризъм у нас подготвят зелените, научи „Труд“. Еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ предлагат на утрешното заседание на кабинета, Борисов да поиска проектът за изграждане на втори кабинков лифт в ски зона „Банско“ да бъде включен в частичното изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“. Този акт ще бъде в разрез с всякакви процедури.

Премиерът вече бе подведен веднъж по темата от зелените и обяви, че в промяната на плана трябва да се предвиди изграждане на втори кабинков лифт. Тогава той лично щял да внесе точката в МС. Но това действие ще доведе до правен хаос.

Причината е, че плановете за управление на националните и природните паркове не могат да съдържат конкретни инвестиционни намерения. Те само указват какво може и какво не може да се прави в съответната зона на защитената територия.

Ако се следва законовият ред, първо трябва да се приеме изменението на плана. Едва тогава идва ред на инвестиционното намерение от концесионера – в случая за втори кабинков лифт.

Пробутват схема за двойни процедури

Aко Бойко Борисов послуша еколозите и вкара изричен текст за изграждане на втора кабина в изменението на плана за управление, това означава задължителна екологична оценка на корекцията. За нея е необходимо да се изработи задание, което може да се обжалва пред министъра на околната среда и водите и пред Върховния административен съд.

След това трябва да се обяви търг за избор на изпълнител на екологичната оценка. За тази обществена поръчка със сигурност ще се явят много кандидати, като резултатите от нея могат да се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред съда. После започва изработване на самата екологична оценка и след като бъде завършена, тя също е обжалваема пред КЗК и ВАС.

Съобразно практиката в българската съдебна система, докато се случи всичко изброено до тук, ще минат поне три години и едва тогава ще има готова екологична оценка на частичното изменение.

След като минат тези 3-годишни процедури, вече идва ред на конкретния проект, свързан с изграждането на втория кабинков лифт. Според българското и европейското законодателство, когато става дума за изграждане на съоръжения в защитени територии, задължително се прави екологична оценка. И тя отново ще бъде обжалвана в съда. При такова развитие на нещата ще минат поне още две години.

В крайна сметка, след като минат двете екологични оценки – на изменението на плана за управление и на инвестиционното намерение, идва ред на разрешението за строеж на втори лифт и на неговото изграждане – поне още две години. Така Банско може да има нова кабинка някъде след 7 години.

Напълно е възможно да се стигне и до по-дълги съдебни дела, като в България има и такъв пример – планът за управление на природен парк „Странджа“ не може да влезе в сила вече 19 години. Причината е, че в него е записан конкретен инвестиционен проект – точно каквото искат зелените за НП „Пирин“.

Екологична оценка на план за управление е прецедент

Отделно екологична оценка на план за управление или на негово изменение е прецедент. Националните и природни паркове в България имат туристически зони, в които е позволено изграждане на спортни съоръжения. Дори планът за Природен парк „Българка“, правен от началника на „За да остане природа в България“ – Тома Белев, не е минавал такава екологична оценка, защото не е нужна – тя се прави впоследствие, когато нещо ще се изгражда.

Крайният резултат от манипулацията на зелените, ако премиерът Борисов се поддаде на нея, ще бъде, че той ще е поставен в абсурдна ситуация. От една страна министър-председателят декларира непрекъснато, че е „за“ втори лифт в ски зона „Банско“, а от друга точно той ще поиска текст, който блокира изграждането на съоръжението.

 

Заради зеления рекет: Зимните общини блокират пътя за Гърция

протест в Банско.На 13 декември жителите на зимните общини блокираха межународния път Е-79. Утре те отново ще го сторят след 10:00 часа.Банскалии и хора от още няколко зимни общини отново ще блокират пътя за Гърция утре. Това ще се случи точно след 10:00 часа, когато в София започва заседанието на Министерския съвет.

„Надяваме се този път премиерът Борисов да ни чуе, че искаме втора кабинка. Искаме и магистрала „Струма“, защото ни писна шепа зелени рекетьори да ни определят бъдещето“, казаха местните, които са доста нахъсани за по-сериозни блокади и действия. Те са категорични, че ако и този път политиците и управниците не чуят техния глас, то през януари месец ще направят блокада на българо-гръцката граница, като затворят движението през ГКПП-Кулата.

„Според нас правителството няма кураж да се справи с псевдоеколозите. Години наред ни обясняваха, че ще има втора кабинка, а ние само гледаме как нищо не се случва и се кляка на зелените рекетьори“, коментира Иван Ванчев, който е неизменно на всички протести.

На протеста ще бъдат и жителите на общините Кресна, Разлог, Симитли, Струмяни.

Освен втора кабинка, на митинга ще има и искане да се спре угаждането на зелените и по отношение на трасето на АМ „Струма“, което трябва да минава през Кресненското дефиле. Хората от общините, живеещи в района на пролома, вече губят търпение от претенциите на зелените за лот 3.2 от аутобана.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.