Влагат 13 000 лв в реконструкция на уникален храм в Свищовско

Снимка: Архив

Влагат 13 000 лв в мащабен ремонт на църквата „Света Параскева” в свищовското село Червена. Изцяло е подменен покривът на храма. Сменени са част от гредите и други части на конструкцията. Предстои до края на месеца цялостно измазване на църквата от външната й страна. По голямата част от инвестираните средства са осигурени от дирекция „Вероизповедания”, след активното настояване на Община Свищов, а останалата сума е от наеми на земя, която е собственост на църквата.

„Храмът не е ремонтиран от 1970 г.” ,обясни кметът на Червена Петко Василев.

Управникът е амбициран в рамките на своя мандат да се направи цялостно обновяване на молитвения дом и да върне в него голяма част от вярващите. По инициатива на общинското ръководство през първата половина на тази година настоятелствата на няколко църкви в община Свищов, съвместно с кметовете по места, написаха писма до дирекция „Вероизповедания” в Министерски съвет и до Великотърновската митрополия. Молбата им бе да бъдат отпуснати средства за належащи ремонти.

"Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки. След активно съдействие на Община Свищов бяха отпуснати средства за общо седем храма. За „Света Параскева” в Червена бяха отделени 6000 лева, а първите резултати от ремонта вече са налице. Кметът на селото Петко Василев планира разкриването на дарителска сметка, по която да се събират средства за християнската светиня", обясниха от кметската управа в Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони