Владимир Путин и Хасан Роухани отвориха нова страница в руско-иранските отношения

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин определи като „обстоятелствени и резултатни“ преговорите, които проведе във вторник в Москва с иранския си колега Хасан Роухани, предава информационната агенция TACC. Двамата президенти осбъдиха широк кръг от теми, засягащи актуалните международни събития и се фокусираха върху перспективите за разширяване на търговско-икономическите и инвестиционни връзки между Москва и Техеран, преди всичко в сферата на енергетиката и развитието на транспортната инфраструктура.

След срещата между Русия и Иран бяха подписани общо 16 съвместни документи за сътрудничество в различни сфери, включително по линия на „Газпром“.

„Отношенията между Русия и Ирак имат наистина приятелски, уважителен характер“, подчерта Путин. На свой ред Роухани с удовлетворение отбеляза, че „ние се намираме на нов етап в отношенията“.

Една от основните теми на преговорите между двамата лидери бе и тази за борбата срещу тероризма във всичките му форми и проявления. „Особено внимание бе отделено на въпроса за създаването на широка международна коалиция за борба с тероризма, която ще действа на база международното право и преди всичко Устава на ООН, ще уважава суверенитета на държавите, пряко засегнати от терористичните атаки, без двойни стандарти", се казва в изявление, публикувано след срещата между Путин и Роухани.

Коментари

Задължително поле