Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Владимир Сиркаров – топ анализатор на 30 „Икономиката трябва да бъде основен фактор в политическите решения“, казва водещият на „Денят“ по Бъглгария ON AIR

Храни се здравословно, разпуска с бокс

Водещият намира време за да бъде и преподавател.
Владимир Сиркаров вече е утвърдено име в телевизията.
Чете специализирана литература, дори когато е в отпуска.

С Владимир Сиркаров вечерната публицистика изглежда и звучи по-различно от това, с което сме свикнали. Той е едно от лицата на политическото коментарно студио “Денят ON AIR”, след централните новини на национална телевизия Bulgaria ON AIR (редува се Кузман Илиев, който е и редовен автор на “Труд”). Отличава се не само с това, че е доста по-млад от колегите си, които виждаме в подобен формат по другите телевизии, а и с това, че на 30 години вече е изградил име като анализатор.

Категоричен е, че икономиката трябва да бъде основен фактор в политическите решения, затова и търси – и с лекота успява да извади най-важната информация, която касае джоба на българина от всяка социална или политическа тема в Денят ON AIR. И го прави по начин, разбираем и полезен и за най-широката публика.

“Икономиката е наука за човешкото действие. Следователно, нашите действия и бездействия са част от цялото икономическо колело. Трябва да се интересуваме от процесите около нас, да търсим качествена информация и адекватни анализи, защото това, което знаем или не знаем по темата, се отразява директно върху качеството ни на живот – коментира той. – Брекзит, новата икономическа политика на САЩ при Тръмп… това са процеси, които всеки трябва да следи и да се опитва да разбере. Иначе утре българските политици ще ги използват манипулативно, против нашия интерес като граждани, а твърде малко от нас ще са наясно защо защо трябва да се противопоставим”.

Изборът на Владимир за лице на праймтайм публицистиката по Bulgaria ON AIR не е изненадващ. Откакто телевизията стана политематична, залага смело на сравнително млади откъм телевизионен опит водещи, но с широки интереси, допълнителна експертиза към журналистическия им опит и добър контакт с активната градска публика. Той се справи отлично и със сутрешните изборни студия на Bulgaria ON AIR, заедно с водещата на новините Мартина Ганчева. Младите хора познават Влади Сиркаров и като преподавател, а той често се изявява и като лектор и модератор на различни образователни и бизнес форуми и дискусии.

Телевизионният му път започва още в университета. Докато учи финанси в НБУ, с Кузман Илиев започват да обсъждат идеи за ТВ предаване. Междувременно Сиркаров започва работа в икономическата EBF, а веднага след това, през 2011 г., двамата с Кузман заедно стартират Boom&Bust в Bulgaria ON AIR – тогава все още бизнес телевизия. Сега предаването се излъчва вече по Bloomberg TV Bulgaria – икономическият канал от същата медийна група. Един от гвоздеите на предаването е регулярният коментар на бащата на валутния борд проф. Стив Ханке по горещи теми от света, които пряко засягат в България. Няколко пъти седмично Влади се изявява и като анализатор във вечерното предаване Investbook.

“За един анализатор платформата на Bloomberg е сбъдната мечта. Тя дава възможност за много по-специфично икономическо и финансово съдържание, с много висока стойност за бизнес аудиторията. Но икономиката и политиката са неразривно свързани. Лесно влязох в руслото на Денят ON AIR, независимо, че предаването е насочено към много по-широка публика. Просто въпросите са различни, съобразени с това, което ще е най-важно да научи зрителят”, уточнява той.

Анализът е компонентът, който той счита за най-полезен в новинарското и актуално съдържание. Обяснението е просто – в него се съдържат не просто факти, а и коментари от различни гледни точки за причинно-следствените връзки и бъдещите последици от събитията, които зрителите виждат в новинарските емисии.

“Има моменти, в които се усещам, че говоря малко повече от гостите (смее се). Но мисля, че е много важно водещите и журналистите да са компетентни в областта, която отразяват. Да не кажа, че журналистите са длъжни да са много добри експерти в своите ресори и да се ползват за директна експертиза”, категоричен е той.

В Денят ON AIR обаче има и други предизвикателства. Признава, че му се е случвало да има обидени гости, защото политическата тематика изисква да бъде по-настоятелен. Един политик дори го нагрубява в ефир.

“Разбирам, че това е част от политическата игра. Но аз трябва да си свърша работата. От мен зависи предаването да остане поле за журналистика, а не платформа за политически ПР послания”, казва той.

След този случай колегите му в нюзрума са силно изненадани, че се е сдържал да не “отговори подобаващо”, защото познават нрава му. Но той има железен принцип.

“Никога не бих потърсил конфронтация и скандал в студиото, това би било евтина сензация. Една разпра в ефир няма да доведе до смислен отговор, да не говорим, че изобщо не подхожда на нашата телевизия.”, обяснява той.

Колегите му недоумяват също как успява да съчетава толкова занимания и отговорности, макар да го познават като свръх организиран, работохолик, упорит. Влади издава, че отдавна не прави разлика между почивни и работни дни. В петък вечер, например, можем да го заварим да подготвя презентация или доклад. Все пак му помага и един допълнителен детайл – редовно краде от съня си през нощта – чете, пише, рови в интернет. Тогава наваксва с четенето, засега предимно на специализирана литература, както и със знанията в една област, която също му е много интересна – дигиталните комуникации.

Намира му се и свободно време. Тъй като има специално отношение към качествената храна, отделя време всеки ден, за да приготвя вкусни и здравословни ястия за себе си и годеницата си Йоанна. А като експерт по финанси не пропуска да препоръча този начин на хранене на всеки, който иска да спести излишни разходи и в същото време да инвестира в здравето си.

Спортът е важна част от ежедневието му. Следи с интерес футбол, снукър турнирите и обича да играе шах. За себе си обаче е избрал бокса. Не защото е силов или агресивен спорт, а защото е “танц, стратегия, тактика, мислене, и като цяло е перфектна кардио тренировка”. Освен това горещо го препоръчва на всички жени. Незнайно защо.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Млад и зелен е… говори каквото е учил в училище…

  2. Владимир Сиркаров – топ анализатор на 30 „Икономиката трябва да бъде основен фактор в политическите решения“, казва водещият на „Денят“ по Бъглгария ON AIR.
    Абе, Сираков, абе сукалче, че то нали и сега си е така!!!! Който и български бизнесмен да вземеш, задача номер едно е да открадне колкото може повече за облагодетелствуване на личната му икономика!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.