Владислав Горанов: Кандидатстваме за „чакалнята на еврозоната” до края на юни

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото. Това е заявил пред чуждестранни кореспонденти в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Ройтерс.

“Най-вероятно ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната през първите шест месеца на настоящата година”, е посочил Горанов.

„По никакъв начин не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната”, е допълнил Горанов, предвид обвързаността на българския лев към еврото през последните две десетилетия.

Ройтерс пише, че еврокомисията подкрепя влизането на България в еврозоната, но „не за не всички 19 членки на паричния съюз това е приемливо”. Агенцията цитира дипломати и банкери, според които номинално покриваме критериите, но реално са необходими още реформи и борба с корупцията, за да се повиши стандартът на живот до нива, близки до тези в по-богатите държави от ЕС.

Според запознати с преговорите няма да има решение преди Германия да сформира ново правителство, посочва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси