Влак се удари в огромни скали в Кресненското дефиле, 8 души пострадаха (обзор)

Влак се вряза в огромни скални късове паднали на релсите в Кресненското дефиле,вследствие на което пострадаха общо 8 души. Тежкият инцидент стана в понеделник около 19 часа и вдигна на крак пожарни,полиция,медици и железопътни екипи. Мястото на сблъсъка се оказа труднодостъпно и се наложи в тъмното пеша да вървят спасителните екипи около час,за да достигнат до хората от влаковата композиция.

С линейки бяха извозени до благоевградската болница общо 8 човека, но само трима останаха в отделенията.

„Към момента само трима човека са останали в болницата в Благоевград. Останалите хора, които бяха закарани с екипите на спешна помощ, след като бяха обработени, са освободени. Тримата човека за лечение са първо помощник-машинистът, който има комоцио, началник-влака има разкъсна рана и е в „Ортопедия” в благоевградската болница. Един от пътниците е отново с контузна рана на главата. Хората са добре, нямат особено тежки наранявания”, каза областният управител Бисер Михайлов.

Началник-влака е жена и при удара буквално и се смъкнала кожата от единия крак. А другите от екипа са си ударили главите.

Разминахме се ,можеше да стане по-лошо, коментираха хората от влака, които бяха изплашени от инцидента.

Композицията пътувала нормално от Петрич за София,когато изведнъж на последния завой на изхода от дефилето, машиниста видял огромни скали паднали на релсите. Той рязко ударил спирачките, което все пак предотвратило голям сблъсък. От удара локомотива буквално яхнал скалите и няколко колела излезли извън релсите.

Падналата скална маса е с тежест около 50 тона и е нанесъл щети основно на локомотива, но не и на релсите, казаха по-късно от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

„Снощи до два часа екипите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ работеха по отстраняване на подвижния състав от линията. Разкачен е контактния проводник. Направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува из цялата страна. Осем часа правим проверка на абсолютно целия скален масив над линията – дали има опасност за допълнително срутвания и свличания”, коментира и генералният директор на държавното предприятие Красимир Папукчийски.

Едва след като бъде установено дали има опасност от допълнителни срутвания, ще започне операцията по разчистване на трасето. Скалите ще бъдат раздробени и премахнати. Вероятно за 48 часа ще бъде спряно движението по линията.

От „Железопътна инфратруктура“ заявиха,че всяка сутрин се прави обход на линията, но това е природата, привечер или следобяда са паднали скални отломъци.

Общо 42-ма пътници са се возели във влака, всички те са извозени с автобуси. Пострадалите,които имат само охлузни рани, ще получат компенсации,защото всички места в композицията имат застраховки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България