Властта раздува политическите кабинети

Вицето Калина Константинова променя наредбата за длъжностите в администрацията, но остава възможността министрите на Кирил Петков да назначават близки на съветнически и експертни позиции.

Управляващите могат да назначават до 17 човека

За близки са отредени съветническите назначения, където няма лимит на заплатите

Лена Бориславова имаше договор за над 8 000 евро

Новата власт раздува политическите кабинети, коментираха пред “Труд” бивши министри. Те определиха като цинизъм пуснатите за обществено обсъждане промени в Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията.

Чрез новите текстове вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова твърди, че се “ограничава възможността за необосновано нарастване на числеността на политическите кабинети”. Тя определя и рамка за щатните бройки в тях - не повече от 17 и не по-малко от 8.

Константинова посочва, че “към настоящия момент нито едно министерство няма да бъде засегнато при въвеждането на горна граница от 17 щатни бройки в кабинет на министър”. Бивши министри в предишни коалиционни правителства коментираха, че при тях никога не е имало политически кабинети с толкова назначени хора. Те обясниха, че новите управляващи отвъд тези щатни бройки назначават съветници и експерти, които да са в помощ на политическите кабинети. Техните имена никъде не фигурират в сайтовете на министерствата. 

Освен това с тези ценни кадри се сключват граждански или консултантски договори, при които, за разлика от трудовите няма никакви ограничения. Припомниха практиките от времето, когато Кирил Петков и Асен Василев бяха служебни министри в правителството на Стефан Янев. Тогава Кирил Петков като министър на икономиката ползваше юридическата помощ на адв. Лена Бориславова в ББР, с която бе сключен договор за месечно възнаграждение над 8 000 евро. За консултант в министерството на икономиката бе взет сегашния министър на иновациите и кумец на Петков, Даниел Лорер. Петков бе взел и единия от лекторите във фондация си “Център за приложни изследвания и иновации” Евгени Ангелов в консултативния съвет на фонда на фондовете.

По закон в политическите кабинети включват заместник-министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар и ръководителя на звеното за връзки с обществеността, а в политическия кабинет на министъра на външните работи - и говорител. “Дейността на политическия кабинет на министър се подпомага от съветници по определени въпроси, които не могат да изпълняват функции на управление, от експерти и от технически сътрудници”, пише още в закона. Ограничения за назначаване на съветници и експерти няма, както няма и лимит за заплатите им. На такива постове властта обичайно назначава ценни партийци. От “Продължаваме промяната” назначават роднини, приятели и хора от бизнес кръговете си, коментираха от опозицията (още за назначенията виж долу).

Във финансите

Дистрибуторка на алое съветва Асен Василев

Жана Токова е началник на кабинета на Асен Василев във финансовото министерство.

Вицепремиерът Асен Василев е назначил за началник на кабинета си съпругата на министъра на иновациите Даниел Лорер - Виолета Лорер. Тя е едновременно и в надзора на НЗОК. В щатното разписание към министерството на финансите обаче Асен Василев има друг началник на кабинет- това е Жана Токова. Според официалната информация, тя е магистър по икономика, специалност “Финансов мениджмънт” от Стопанска академия “Д. Ценов”, Свищов. Преди това завършва бакалавърска програма по “Счетоводство и финансов контрол” от Икономическия университет, Варна. Жана Токова е известна и като диструбутор на продукти от алое заедно със съпруга си Тодор Токов. В сайта на фирмата им е отбелязано, че алоето, с което се произвеждат добавките и напитките се отглежда в Доминиканската Република и Тексас, а фирмата е най-големия производител и дистрибутор в света. В политическия кабинет на Василев според достъпните данни от интегрираната информационна система на държавната администрация има незаети 6 бройки от общо 12.

Търсят се кадри

Вакантни места в щатните бройки при вицетата

Петков прати Везиева да съветва в икономиката

Вицепремиерът Борислав Сандов има две бройки за съветници, експерти, технически сътрудници, но те още се водят незаети. За началник на кабинета си в министерството на околната среда и водите е назначил Иван Велов, който е бил депутат от ДБ в 45-ото народно събрание и е адвокат с над 12-годишна практика, работещ в областта на гражданското и административното право. За назначението му явно е надделяло, че е съпредседател на Контролния съвет на ПП “Зелено движение” от 2016 г.

Вицепремиерът Гроздан Караджов също не е назначил съветник и има 1 незаета бройка. Но в министерството на регионалното развитие за шеф на кабинета му е назначена Катерина Граматикова. Тя е председател е на Националния комитет на Международния съюз на адвокатите за България (Union Internationale des Avocats (UIA)). Според информация на Блиц като съветник на Караджов в МРРБ е назначен и журналистът Мирослав Иванов, който е “един от най-доверените и обслужващи интереса на Цветан Василев автори на манипулации”.
Вицепремиерът Калина Константинова по ефективното управление е взела за началник кабинет Росен Енчев, който се водеше сред най-образованите кандидати за депутати на “Продължаваме промяната”. Тя има 12 щатни бройки за съветници, от които са незаети 10,5.

Вицепремиерът Корнелия Нинова има една щатна бройка, която към момента е празна. В министерството на икономиката обаче за началник кабинет е назначен Калоян Методиев. Като съветник Нинова ползва по настояване на Кирил Петков Даниела Везиева, която бе служебен икономически министър.

Премиерът има незаети още 9,5 щата

Кирил Петков взе съратник от язовир „Пазар дере“ в екипа си

Премиерът Кирил Петков има право на 17 члена на политическия кабинет, показва справка в Интегрираната информационна система на държавната администрация. В цифрата влизат началникът на кабинета (Лена Бориславова), ръководителят на звено “Връзки с обществеността” (Александра Тренкова), експертите и техническите сътрудници. Според същата справка незаетите длъжности към премиера са 9,5 бройки. Това означава, че някой от назначените вече е на половин щат.

Петков е назначил проф. Радка Аргирова за здравен съветник, Весела Чернева, която бе говорител на МВнР в първото правителство на ГЕРБ ще му помага в областта на външната политика, тя подготви и официалното му посещение в РСМ. За връзките с обществеността отговаря продуцентката от Нова телевизия Александра Тренкова, бившият служебен зам.-министър на икономиката Яна Балникова ще помага в областта на икономиката, Таня Павлова ще е юридическото острие на премиерския екип, сред новоназчените експерти е и председателят на асоциацията на планинските водачи Любомир Попйорданов, инж. Владимир Барзов (който бе член на Междуведомствената група за проверка на ДКК и който записа видео с Кирил Петков от изпразнения язовир Пазар дере край Ловеч) по заслуги също е в екипа, там е и пенсионираният полковник Димитър Бучков, който е експерт по сигурността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения