Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Вложенията в имоти са 54% над средните Офисите са предпочитани

Офисите привличат най-голям дял от вложенията в имоти в Източна Европа.

Бизнес имотите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния са привлекли инвестиции на обща стойност над 8 млрд. евро през първите девет месеца на 2019 г. Това е с 54% над средното ниво за последните пет години, показват данни на консултантска компания. Обемът на инвестициите в Централна и Източна Европа расте стабилно от 2013 г. насам със средно 24%, отразявайки нарастващото доверие на инвеститорите към региона, подкрепено от ръста на икономиката над средното за ЕС ниво, намаляващата безработица и растящото потребление, посочват от компанията.
Полша, която е най-голямата икономика от тези пет страни с 46% от общия БВП, е привлякла 56% от инвестициите за периода, а общият им обем достига 4,5 млрд. евро. На второ място е Чехия с 2,36 млрд. евро, или около една трета от общия обем, а Унгария и Румъния са с по 6% от общите инвестиции. На последно място е Словакия с дял от 3%.

Офисите са най-предпочитани от инвеститорите с дял от 60% от вложените средства. Това е силен ръст спрямо 45% през същия период на предходната година. Равнището на усвоените площи расте през последните пет години, с което средното ниво на свободните офиси е достигнало 6,8%, при 13,8% през 2014 г. Прага има най-ниско ниво на свободни офис площи с 4,6%, следвана от Будапеща с 5,9% и Букурещ с 8%.

Електронната търговия подкрепя инвестициите в логистични площи. Наред с това обаче вложенията в търговски площи са загубили доминацията си и делът им в общия обем от инвестиции е намалял до 16% при 38% преди година. От компанията отбелязват, че в момента едва около 5% от общите продажби на дребно в петте държави от Източна Европа се осъществяват онлайн и прогнозират, че продажбите в интернет на тези пазари ще нарастват средно със 17,5% на година през следващите пет години.

Растящият брой на туристите подкрепя вложенията в хотели. Сделките с хотели, особено в Прага и Будапеща, са увеличили дела на сегмента до 9% от общите инвестиции, при 3% през миналата година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.