Влязохме в световната преса със статуята на Хермес отпреди 2000 г. (СНИМКИ)

Испанският вестник "Ел Конфиденсиал" посвети своя статия на намерената статуя на Бог Хермес в древния град Хераклея Синтика. "Статуя на Хермес, заровена 2000 години в канализация, говори за християнството", пишат испанските колеги. 

"Преди няколко дни екип от археолози съобщи за страхотно откритие: откриването в Югозападна България, съвсем близо до границата с Гърция, на голяма мраморна статуя, висока почти два метра, която би могла да представлява Хермес, пратеникът на гръцките богове. Статуята, в много добро състояние и с почти непокътната глава, е открита в канализацията на град в Древна Гърция и според специалистите е много възможно да е била там от около 2000 години.

„Намерихме статуята случайно“, обясни пред The ​​New York Times Людмил Вагалински, научен ръководител на разкопките. „Беше невероятно. Пред нас се появи цяла статуя. Мястото, където е открита статуята, е част от античния град Хераклея Синтика, основан от македонския цар Филип II през 4 век пр.н.е. и по-късно - завладян от Рим. Градът претърпял две опустошителни земетресения през 388 и 425 г. сл. Хр. В., което унищожава по-голямата част от инфраструктурата му и оттам започва неговият упадък. Изоставен е около 500 г.

Но зад откриването на тази статуя, която според всички индикации би могла да представлява бог Хермес, стои завладяваща история. Учените смятат, че тя е скрита в канализацията на града след земетресението от 388 г., 75 години след едикта, с който през 313 г. император Константин провъзгласява християнството за официална религия на Римската империя. Оттам езическите обреди вече са преследвани.

„Всичко езическо е забранено“, казва Людмил Вагалински в изявления за агенция "Ройтерс". Жителите на Хераклея Синтика, според всички индикации, може би са приели новата религия и са се присъединили към християнството. Но за всеки случай са запазили и предмети от култа към древни божества. И за да избегнат проблеми, те са скрили тези предмети. Така те отнесли статуята на Хермес в градската канализация и внимателно са я заровили там, което би обяснило отличното ѝ състояние", се казва в статията на "Ел Конфиденсиал".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура