Цветанов: Хората от обкръжението на Борисов му казват това, което иска да чуе Борисов ме попита дали ще правя политически проекти, заяви бившият зам.-председател на ГЕРБ

Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Президентът Радев се срещна с изпълняващия длъжността посланик на САЩ у нас Джъстин Фридман

Лив Тайлър отново с главна женска роля В епоса “Към звездите”

Тайфунът „Тапа“ в Япония рани четирима души

Кога човек е като кабинет по биология?

Засилено полицейско присъствие по пътищата заради трите почивни дни

Стрьомстад – яхти, цветя и… българи

Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

Внасяме ток, за да няма режим

ток, сняг

Електроенергийната система на България е в състояние „тревога“.

България изпитва недостиг на електроенергия, въпреки активирането на всички резервни мощности. В някои часове внасяме ток в размер до 175 мегавата, за да се избегне въвеждането на режим.

Държавният „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) официално е уведомил за това партньорите си в Европейската мрежа на системните оператори в сектора (ENTSO-E).

В ЕС се използват три степени на опасност за доставките – „ранно предупреждение“, „тревога“ и „извънредна ситуация“.

Необходимите резерви не само не се възстановяват, но и продължават да намаляват, предупреждава изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов в доклад до министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

По данни на ENTSO-E в периода 13-22 януари българската НЕК е осъществила внос на 15 740 мегаватчаса електроенергия.

На практика вече се намираме в режим на тока“, коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров, като цитира документа. „Как съответства това състояние на тревога на безхаберието на министър Петкова, която вчера ни обясни, че няма никакъв проблем“, попита Овчаров. По думите му НЕК е нарушила забраната на екоминистерството за ограничено използване на язовирите за производство на ток и така е изложила на риск водоснабдяването в страната.

Доклад на ЕСО за недостига на ток и отказа на МОСВ за допълнителни количества вода за ВЕЦ-овете вижте ТУК

ЕСО прогнозира, че на 26 и 27 януари върховото натоварване на системата вечер отново ще надхвърля 7000 мегавата.

Няма внос на електрическа енергия в България“, заяви на брифинг в парламента министър Теменужка Петкова. „Това, което ЕСО е поискал, се нарича аварийна помощ. През 2013 г. по ваше време вие (БСП – б.р.) сте поискали 4500 мегаватчаса аварийна помощ“, каза Петкова. Сега страната ни е настояла да й бъде върната помощта, дадена на Турция, Сърбия, Гърция и други.

Наличните въглищни запаси в кондензационните централи са чувствително под регламентираните количества“, твърди още шефът на ЕСО. Според него има хроничен недостиг на въглища за държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Ако натоварването й не се намали, горивото й ще стигне само за 3 дни. Иван Йотов предлага на министър Петкова да преговаря с индустрията за намаляване на върховите товари.

Екоминистерството отказа вода за ВЕЦ
5 язовира са източени повече от разрешеното

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отказа на НЕК допълнителни 45 млн. куб. метра вода общо от язовирите “Доспат”, “Въча” и “Белмекен” за производството на ток от ВЕЦ.
Причината е, че към 12 януари пет големи язовира са източени повече от разрешеното за целия месец. Това стана ясно от писмо на министър Василева до НЕК, с което “Труд” разполага. Нарушения в месечния график за водоползване са установени за язовирите “Доспат”, “Въча”, “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Белмекен”. Отпускането на допълнителни количества може да създаде проблеми с доставките на питейна вода, става ясно от писмото.

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. „Няма внос на електрическа енергия в България“, заяви на брифинг в парламента министър Теменужка Петкова. „Това, което ЕСО е поискал, се нарича аварийна помощ. “ – типичен за най-урoдливия тип европейски гьoнсурат демократ отговор

 2. Браво на василева. Ся боко да иде да лиже зaдника на амeриканския послaник както га килъри беше тука…

 3. Ще внасяме ток,защото платихме доста за“гьола Белене“вместо да се изгради централата,като се затварят блоковете на АЕЦ Козлодуй по устна препоръка на европейските“умници“.Наглеците от ГЕРБ не си признават грешките,които допуснаха.

 4. Спомняте ли си режима на тока преди време. Днес от износители на ток в миналото отново се връщаме в каменната ера.А кои са воновните, пак същата банда негодници, от различни на цвят партии, които още не са пилучили възмездие. А щом няма осъдени от съда скоро тълпата ще ги съди. Тълпата,която продължават да мачкат дори и в Софийското метро, което все още не съм посещавал а не ми и трябва.

 5. Да ама крадливата безродна свиня бойко борисов се хвали, че е спрял три съвместни енергийни проекта с Русия нали? А какво направи Цацаров, нищо нали? Добре, че в България няма икономика, тогава и без люти зими ще има режим на тока благодарение на изродите от свинефермата герб. До кога бойко борисов ще мята крачоли на свобода?

 6. Рапона какво ще каже сега за нуждата от АЕЦ Белене?!

 7. Айде да расъждаваме малко. Колко от последните 20 години имаме такива темперетури?
  Консумацията на ток е голяма заради студа. В следващиете 20 години я се случи я не.
  Трябва ли да се инвестора милярди за да сме спокойни. Колко от тия милярди ще се откраднат. На каква цена ще плащаме тока от новате централа в Белене. Ивънредна помощ се договаря. Айде мислете малко…

  1. Да разбираме ли, че стоиш на тъмно и без ток в името на правотата си?! Ако не – замълчи вместо да говориш лицемерно…

   1. Ако някой е без ток това не защото не е направена инвестицията в Белене. Най вероятно лошо планиране, безотговорна работа на ситемния оператор, слаб контрол на студения резерв и не подръжка от от страна на разпределитените дружества. Искренно съчувствам на всички без ток..

    1. “ Най вероятно лошо планиране, безотговорна работа на ситемния оператор, слаб контрол на студения резерв и не подръжка от от страна на разпределитените дружества.“ – все другите криви… а може би, е наистина поради лошо планиране: „защото не е направена инвестицията в Белене“?! или викаш – аз съм прав, защото „мисля“ кат пещерен комунист?

 8. Предлагам срочно да се произведат динамомашини задвижвани с човешка сила. По подобие на велосипед. Да се подключат към енергиината система с работно време от 5 часа сутринта до 24 вечерта в двусменен режим на работа.
  Първа смяна екипа „Голям шлем“.
  Втора смяна екипа на „Три пъти пипания по главата от римски папи“.
  И на две смени без право на почивка – „Кривата джука – Меглена Кунева“.
  Почивен ден – неделя.
  Безплатно хранене – хляб, лук и вода.

 9. Ако все пак се чувства недостиг на ел.енергия в същия дух да се подключат емигранти, митничари, полицаи, журналисти, политици по призвание и без такова, нашите мургави сънародници (има се в предвид – не заетите в строителството на нова България), наркотърговци, каналджии и рецидивисти.
  Сигурно има и други, но не се сещам.

 10. Виновни са тия дето ги избират, иначе те толкова си могат, просто с лъжи повече не става.

 11. За 7 години колко енергийни мощности създадохте?

 12. donaval , много меко си го написал – „…Наглеците от ГЕРБ не си признават грешките,които допуснаха…“ – това не са просто „грешки“ – това са ПРЕСТЪПЛЕНИЯ , с много висока цена , не само плащането на неустойките , а и бъдещите енергийни кризи за България , ако не се преразгледа спешно енергийната политика . Никак не е успокояваща само констатацията на проблема и виновниците за това – герберастите , начело с Боко-т.иквата .

 13. flint–Дърт. комунист.Никаква криза няма.Всичко това и пълна лъжа на лъжливите комунисти начело с г-жа ЛЪЖА К.Нинова.Само когато са управлявали комунистите е имало режим на тока.При Т.живков при Луканов, Виденов и т.н.

 14. Не било внос ами било аварийна помощ, това е фразеология от „типа не врат ами шия“.Гербаджиите/бивши членове на БКП начело с техния вожд/ надминаха в лъжите си своите учители от БКП, които изглеждат като аматьори.Истината трябва да се казва, тя няма партия.

 15. Петров – Дърт фашист . Кризата е ДЕЛО ,“работа“ на лъжливите мошеници герберасти , начело с главният мошеник на републиката Боко .

 16. КАКЪВ АКЪЛ МОГАТ ДА ДАДАТ ПЛАТЕНИТЕ ХОРИСТИ НА ДЪРЖАВАТА НИ ХОРОВА АГИТКА? , КАК КАКЪВ , АМИ С МИРИС НА РУБЛИ , А! КАТО ПОЛУЧИШ СУМИТЕ , НЕ ТИ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН НА ПЕЕШ , ДА ПЕЕШ ДО ПРЕГРАКВАНЕ И ИЗПУСКАНЕ ОТ ТЕЛЕШКИ ВЪЗТОРГ .КАКВО МОГАТ ВЛЕМИРОВЦИ , ФЛИНТОВЦИ И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧ ……ЕДНО ГОЛЯМО И БЕЗ ЦЕЛОФАН .

 17. Я вфс да ни обясни, (ако може) защо всички политиханци след 89 год, независимо от партийните им принадлежности, не коментират (даже) национализирането на топлото или връщането му на Народа, както беше преди и както е в много държави, където не си даваш цялата мижава пенсийка за парно.ток/топла вода? И България ще плаща с бартер:) Сега, след като се внася “вносен ток“, топлото/ енергията ще стане по-скъпа нали:) И вече и пенсийката няма да стигне за да си плащаш, нали:) Има начини, но на определена мафиозна монополна хунта не им харесват:) нали? По-лесно е да обиждат нали? Нека не забравяме, че около 5 може 10% от българското население сега живее много по-добре отпреди 27 г и повечето от тях не се налага да работят даже Знаем как…Така че е нормално да ги виждаме по бордовете да ни обиждат както прави горния колега напр.:)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.