Водата в Хисаря запазва младостта

Водата от новата колонада запазва младостта.

Имената на изворите в града идват от легенди за красиви и смели девойки

През 1882 г. правят първия й химичен анализ

Ваня Недялкова,

ТРУД, Пловдив

България е сред най-богатите държави на минерална вода в Европа. При това поне 90% от изворите ни са подходящи за лечение и профилактика на стотици болести. За да се възползва страната ни по-пълноценно от това богатство Министерство на туризма организира съвместно с в. “Труд” поредица от кръгли маси, на които браншът, експертите в балнео туризма и представители на общините да намерят най-подходящата форма за рекламата на минералните ни води извън границите на България. За целта от ведомството са изготвили 7 спа маршрута, които ще бъдат промотирани през следващите години в медиите и онлайн пространството. Следващата среща е през юни в Община Варна. В.”Труд” ще представи част от дестинациите в поредица материали.

Минерални извори с различна температура и химичен състав лекуват в Хисаря и крият героични и романтични легенди. Известно е, че градът е един от най-старите курорти у нас, но малко хора знаят, че именно тук е направен първият у нас химичен анализ на минерална вода. Това се е случило през 1882 г., когато правителството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, с който се поставя началото на организираното балнеолечение в страната.

Хисарските минерални води имат изключителни лечебни свойства, което се дължи не само на химичния им състав, а и на комбинацията с чистата природа и особено силната енергия на мястото. “Водата тук се пие като ритуал - бавно, осмислено, с благодарност”, казват местните хора.

За улеснение на гостите на Хисаря Туристическият информационен център предлага маршрут, който води до четири емблематични за града чешми.

Първият извор още от Средновековието носи името името “Момина баня”. Според преданието дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Когато градът бил нападнат от врагове и портите на крепостта се затворили, болярската дъщеря и приятелките й останали при извора. За да не бъдат пленени, девойките предпочели да се удавят в топлия извор. Оттогава през нощта се чува плискане на вода в банята и се вярва, че момичетата излизат от извора и танцуват.

Водата от извор “Момина баня” е с най-високо съдържание на радон - 160 Ем, и температура 47 градуса, което я прави особено полезна за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Водата е алкална, слабоминерализирана, хидро-карбонатно-натриева и флуорна, без цвят и мирис, с приятен вкус.

Най-вкусната хисарска минерална вода е от извор “Момина сълза”. Тя е слабо минерализирана, със съдържание на много микроелементи - манган, цинк, кобалт, мед и други, т. нар. “метални витамини”. Водата се използва само за питейно лечение, и то предимно на стомашно-чревни заболявания. Извира с температура 42 градуса.

Легендата разказва, че една красива българка отказвала да стане наложница на местния турски бей. За да я унизи, той я заставил да сервира гола на гостите му. Девойката го направила, но когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го убила. За постъпката си била наказана да изгори на клада. Когато пламъците обгърнали голото тяло, от очите й се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли “Момина сълза”.

В близост е малката чешмичка Стублата - с най-хладката минерална вода в града - 31 градуса. От незапомнени времена хората я използват за промиване на очите.

Най-новата Колонада черпи вода от Извора на младостта с температура 51 градуса и високо съдържание на метасилициева киселина, която забавя процесите на стареене на клетъчно ниво. Препоръчва се за стомашно-чревни заболявания.

Питейното лечение с хисарска минерална вода подпомага изхвърлянето на токсините и така се подобрява работата на вътрешните органи. Другият вариант е лечението в перлени, вихрови и галванични вани, с подводни масажи, с добавка на етерични масла, морски и фитопродукти. Ваните с природна минерална вода не се разреждат, имат естествена температура 35-40 градуса. Въздействат върху огромно количество кожни рецептори и рефлекторно повлияват голям брой заболявания, премахват напрежението и умората и укрепват нервната система.

И тъй като лечебните свойства на хисарските минерални води са били познати още на римските императори, в града има куп находки от онова време. Сред тях са Римската гробница от 4. век, Римските императорски терми от 3. век, Археологическият резерват - крепостна стена, останки от римски вили, дворци и обществени сгради, разположен в красив парк, и Археологическият музей. От по-ново време са красивите църкви “Св.Пантелеймон” и “Св.Димитър”, а има още много интересни места, които всеки открива за себе си.

 

Инвеститори искат да строят комплекси в региона

Минералната вода в село Ягода е сред най-лековитите в Европа

Подходяща е за спортисти

Венета Ангелова,

ТРУД, Стара Загора

Минералната вода в село Ягода, община Мъглиж, извира с температура 54 градуса. Тя е много подходяща за лечение на кожно-венерически заболявания, неврологични заболявания, хронични болести на периферната нервна система, препоръчва се за възстановяване на спортисти. Минералната вода обаче не е добра за пиене заради високо съдържание на флуор. Интересът на инвеститорите е насочен към изграждане на спа комплекси и центрове за възстановяване и за долекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат и др. В близките 3 - 4 години се очаква в село Ягода да бъдат направени сериозни инвестиции, съобщи зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Емблема на курортното село е построената между 1928 г. И 1934 г. сграда на банята, която е забележителна и с интересната си архитектура. От много години култовата сграда пустее, но благодарение на усилията на общинското ръководство ремонтът й вече е приоритет и на държавни институции. Подписано е споразумение, с което Министерството на регионалното развитие осигурява 24 хил. лева за изработването на проект, а министърът е поел ангажимент да бъдат осигурени също и необходимите 1,5 млн. лева за цялостното реновиране и пускане на банята в експлоатация.

Селото се намира на 15 - 20 минути с автомобил от Стара Загора и Казанлък. Двата града имат богато културно-историческо наследство, с което гостите на комплекса могат да се запознаят. Да преминат по античната улица в Стара Загора, която води до най-модерния регионален исторически музей в България, който предлага богата експозиция от артефакти. В Стара Загора се намират и най-добре проучените неолитни жилища в Европа.

Много интересна е Казанлъшката гробница, която е в списъка на ЮНЕСКО. Край Града на розите се намират социализираните тракийски гробници Хелвеция, Грифони и Светицата, в която археологът Георги Китов откри златната маска на Терес. Достъпна за посетители е също и гробницата Голямата Косматка, в която е намерена бронзовата глава на цар Севт III, заедно с още много артефакти.

 

7-те извора определят националното значение на курорта

В Павел баня се грижат за опорно-двигателния апарат

В село Габарево е отсядал Левски

Заради термалните си води Павел баня е определен като балнеоложки център с национално значение. От седем естествени сондажи извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса с общ дебит 950 литра в минута. Те са слабо минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни. Препоръчват се за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, проблеми на периферната нервна система, на гръбначния мозък и др.

Община Павел баня предлага и интересни туристически маршрути за своите гости. В село Турия се намира родната къща на големия български писател хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която сега е музей.

В село Габарево може да бъде посетена Джанановата къща, в която през 1869 г. Васил Левски е основал местен революционен комитет. Отворена за посетители е и Радучевата къща, в която Апостола на свободата е намирал подслон. В центъра на селото се намира каменната църква “Св. Георги Победоносец”, построена през 1895 г.

Как се произвеждат етерични масла, туристите могат да наблюдават ако посетят етнографския комплекс “Дамасцена” в село Скобелево, който разполага със старинна и със съвременна дестилерия за розово масло и розова вода. Гостите имат възможност да опитат вкуса на традиционната гюловица, ракия от розов цвят, и да се насладят на неподражаемия аромат на маслодайната българска роза. В община Павел баня има множество туристически маршрути, водещи до Кадемлийското пръскало, Бабското пръскало, Триногата и др.

 

Туристите могат да видят тракийски находки и къщата на Хаджи Димитър

Cамо в Сливен правят субаквална вана на Балканите

Ползвате и отстъпки от НОИ

Росица Николова,

ТРУД, Сливен

Съставът на минералната вода в Сливенските минерални бани се доближава до световноизвестните френски води „Монестиер де Клермон” и „Сен Люк”. Тя е гореща, с температура от 48 градуса, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева и калциева, леко флуорна. Подходяща е за стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система. Използването й трябва да става само по лекарско предписание: питейно, външно - в басейни, вани или душове.

Единствено на Балканите тук се предлага субаквална вана в държавния санаториум „Жива вода”. Продължителността й е 30 минути, провежда се в специално помещение във вана с топла вода, промива шлаките и токсините в човешкото тяло и е напълно безболезнена. В Сливенските минерални бани можете да се лекувате с луга, да направите масажи под вода и в същото време да ползвате отстъпки по програмата на НОИ.

В Сливен гостите могат да видят оригиналите на тракийски находки - златна маска на заможен владетел, фиали за вино, сребърни ритони и други богати гробни, древни дарове, както и дамски кожени обувки на 1900 години. В Града под Сините камъни се намира Националният музей на текстила. Вратите на къщите-музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов и галериите също са сред най-посещаваните от туристите.

 

Римските терми са сред най-добре запазените в страната

Старозагорските минерални бани - място за релакс и профилактика

Повлиява стомашни и чревни болести

Водата в Старозагорски минерални бани е подходяща за профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести. Съдържа сулфати, калций, хидрокарбонати, магнезий и други микроелементи и извира с температура 40 градуса от 1600 метра дълбочина.

В спа и уелнес комплексите в курорта се предлагат балнео процедури, луголечение, електротерапия, подводни масажи, минерални вани, кинезитерапия, парна баня с йодни пари, сауна и др. Както и отлични възможности за спорт, планински туризъм и забавление.

Край село Старозагорски бани се намира местността Богородична стъпка, която се смята за лековито и свято място и събира хиляди посетители. В скалите има вдлъбнатина, която наподобява огромна човешка стъпка и събира вода, която никога не пресъхва. Според легендата, на това място е имало езическо светилище, на което са извършвани различни ритуали. По инициатива на покойния вече дядо Нейчо, жител на от селото, и с помощта на спонсори е изграден православен параклис.

В района на Старозагорските бани има и множество екопътеки, така че след процедурите туристите няма да скучаят със сигурност. Подходящи за разходки и отдих са и прохладният парк в центъра и езерото, което е атрактивно и с богата флора и фауна.

През 1955 и 1964 г. са проучени римските терми, които се намират в центъра на селото. Те са едни от най-големите и най-добре запазените в страната. Построени са върху площ от около 2500 кв. м. и включват три басейна, две съблекални, вестибюли и светилище на богините-нимфи.

 

В района има много забележителности

В Хасковски минерални бани борят болестта на Брюгер

В рекламните брошури често може да се прочете: Не е нужно да пътувате 1400 км, нито пък да носите дебел портфейл, за да изпитате лечебната сила на водата в прочутите Карлови Вари. Българските Карлови Вари се намират в село Минерални бани, само на 18 км от Хасково, а съставът на водата е близък до този на изворите в чешкия курорт. Селото е център на малка община, но се превръща в голям национален курорт с над 35 хотела и къщи за гости, със СПА и лечебни процедури, част от които по НОИ.

Минералната вода е хипертермална, с температура между 54 и 59 градуса и блика от 14 извора. Характеризира се като калциева, флуорна и сулфатно-натриева. Лекува различни ревматични, гинекологични, опорно-двигатели заболявания, периферно-съдови проблеми, а също и болестта на Бюргер. Последният факт е важен, тъй като курортното селище е едно от трите места в света, където пациентът може да намери лек за това заболяване. Освен физиотерапия, лечение и СПА-процедури в хотелите, за жителите и гостите на комплекса работи и обществена минерална баня. Има и голям открит, плувен басейн.

Общината е разположена в Източните Родопи, има мек климат, чиста природа поради липсата на големи предприятия. Местните хора подчертават, че районът е подходящ за “зелени училища”. Неслучайно след аварията на атомната централа в Чернобил, тук са били изпращани за профилактика в продължение на две години 200 деца от Минск, Беларус. Гостите могат да се разходят по екопътеките в региона или да посетят феномена “Орлови скали” и резерватът “Борака” с вековна борова гора. До село Спахиево се намира етественото находище от див божур и момина сълза. “Стъпката на Богородица” е следа от римската епоха – древен саркофаг или стъпка на бягащата Богородица, според преданията, която сбъдва желания. Тракийският култов комплекс “Алтън тепе” е до село Ангел войвода, а Перперикон - само на 50-ина км.

Коментари

Задължително поле