Военната авиация на САЩ ще бомбардира фабриките за обработка на хероин в Афганистан

Военната авиация на САЩ отваря нов фронт на войната си в Афганистан и ще бомбардира фабриките за обработка на хероин, хвърляйки хиляди допълнителни бомби, но експертите предупреждават, че това крие риска да настрои местното население срещу Вашингтон , предава АФП.

Увеличеното темпо идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предостави широки нови правомощия на главнокомандващия генерал Джон Никълсън, който е начело на силите на НАТО в Афганистан. Броят на въздушните удари вече се е увеличил съществено, като се очаква броят на хвърлените бомби да се утрои през 2017 година.

В периода до 31 октомври, САЩ са осъществили 3553 бомбардировки в Афганистан, в сравнение с 1337 за цялата 2016 година, когато президент беше Барак Обама.

Освен това, в новите правила на Тръмп е предвидено, че военновъздушните сили ще могат да бомбардират проактивно талибаните, докато досега те бяха ограничени да поддържат афганистанските си партньори на земята.

Никълсън анонсира серия от удари над най-малко 10 лаборатории, използвани за обработването на опиума до състоянието на хероин, което се очаква да нанесе тежък удар върху финансирането на талибаните.

 

Коментари

Задължително поле