Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Военната академия закъса за преподаватели Проблемът, както в цялата армия, е в ниското заплащане

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов не крие проблемите, но държи да се отбележи, че колективът работи с високи амбиции.

Напълно логично единствената ни военна академия не прави изключение от проблемите както на научната общност, така и на армията. БАН спусна символично черните знамена, когато на 10 метра от централната й сграда народните представители гласуваха държавния бюджет за следващата година. Стана ясно, че пари за наука няма.

По официални данни във Въоръжените ни сили има 20-25 процента некомплект от военнослужещи, което сваля възможностите за изпълнение на техните задачи. Или, както правителството уточни с Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през миналата година, задачите се изпълняват с ограничения. Тези дни стана ясно, че дефицитът от офицерски преподавателски състав в най-висшето ни висше военно учебно заведение у нас е над 20 процента. А цивилният застрашително застарява.

Проблемът не е скрит от обществото. За него министърът на отбраната Красимир Каракачанов говори от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на народния представител Николай Цонков за резултатите от проведената от Инспектората на МО проверка. Самият началник на академията генерал-майор Груди Ангелов не се поколеба да заяви пред журналисти, че тази ситуация е притеснителна. Първо, приоритетната задача на ВА „Георги С. Раковски“ е да подготвя кадри за отбраната и за много високи отговорности. Без достатъчно като брой и мотивирани преподаватели с пагони това е трудно да се случи. Второ, при средна възраст на цивилния преподавателски състав от 61 години се гледа тревожно на следващата национална акредитация на академията. Поредното подобно изпитание ще бъде през 2022 г., а лимитът на професор и доцент е до 65-годишна възраст.

Според официални източници в академията има 45 свободни места за военнослужещи преподаватели и десетина за цивилни. Диагнозата е ясна. Въпросът е, че няма пари за лечението. Така както е в цялата армия. Ниското заплащане кара отлично подготвени преподаватели да бягат в щабовете на въоръжените сили, в Щаба на отбраната и в Министерството на отбраната, където техните колеги със същите звания вземат по-големи месечни възнаграждения. Нормално е да се очаква подобно движение при наличие на неравнопоставеност при заплащането на труда на военнослужещите. Нещо подобно се очаква да се получи и със замисленото увеличение на военните заплати с наскоро гласувания бюджет на МО. Едни ще получат повече, други по-малко, което не може да не доведе до оголване на определени длъжности, които ще бъдат определени като маловажни.

Бюджетът, който държавата гласува, стига само за заплати и осигуровки в академията. Всичко останало чака на собствените приходи. Тази година планът е изпълнен почти сто на сто. Това е похвално, но дали е логична подобна схема на финансиране на военно учебно заведение. Въпросът е най-вече към тези, които пишат законите и ги гласуват. Като този за докторантурата. Няма съмнение, че както за нашата, така и за всяка друга съвремена армия, е престижно да има ерудирани командири, включително с интерес към научните изследвания. През тази година една трета от докторантите в академията, т.е. около 30, са от щабовете и войските. И това е похвално. Системата обаче е така направена, че те сами си поемат разходите. Независимо, че темите, които изследват и защитават, са в интерес на отбраната и въоръжените сили.

Има ли желаещи офицери да се обучават в академията? Да, отговаря началникът, през тази година приехме 137 слушатели на оперативно ниво и 12 на стратегическо, плюс двама офицери от Република Македония. Обаче, уточнява той, интересът към редовна форма на обучение е занижен. Ето още едно препятствие пред офицера от войските, който е тръгнал да атакува крепостта на науката. Академията няма собствено общежитие за настаняването на слушателите и курсистите си. Налага се ръководството да прибягва към услугите на цивилните ВУЗ-ове, което би трябвало да е червена лампичка за политическото ръководство на Министерството на отбраната. Неоспорим факт е, че решаването на този проблем ще привлече повече слушатели и студенти.

Все пак, ще остане ли академията без достатъчно преподаватели. Според Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. през следващата година на академията предстои трансформиране и минаване по нов щат. Т.е. надежда има.

 

Въпреки всичко има наплив за обучение

През тази година обучаемите са над 2 хиляди, което е с 37 процента повече от миналата. Квотата за прием по държавна поръчка е изцяло запълнена. По този показател академията е сред петте висши учебни заведения у нас. През тази година са завършили 458 обучаеми и 95 докторанти. Проведени са 114 курса за следдипломна квалификация и преквалификация. Академията е била домакин на 32 научни прояви. Началникът изразява увереност, че за учебната 2016/2017 г. академията ще бъде отново на първо място в професионално направление “Военно дело” и ще мине едно място напред, т.е. на първо, в направление “Национална сигурност”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Време е и военната академия да спусне черните знамена. Но не с череп и кости.

  2. Има едно триетажно общежитие в двора на ВМА, което беше изпразнено в началото на мандата на сегашното ръководство и досега пустее.. задействайте се малко.. 😉

  3. На път сме да закрием държавата поради управленска неадекватност и неандерталска политика , а те се чудят че военните го закъсали откъм кадри и то поради ниско заплащане ! Че кой в тази държава държи на качеството ? Та ние сме държавата на мутрите и тук всеки престъпник е с права гарантирани от държавата затова всеки с повече от два грама сиво вещество вече е на Запад а и другите ще го сторят като им дойде времето , а то не е само от ниско заплащане, а от това че не се цени и подпомага качественото- човешки материал, работа , бизнес, изкуство, управление и т.н. Няма сигурност, ред , законността е пожелание, а нискочелия материал с индийски корени се плоди като в Нигерия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.