Военната прокуратура: Закупените 108 военни жилища от МО били по времето на министър Николай Цонев

Закупените 108 жилища от Министерството на отбраната били по времето на министър Николай Цонев, който е изпълнил решението на колективния орган на МС. Жилищата е трябвало да бъдат мебелирани и през май 2009 г. е било сключено рамково споразумение със съответно търговско дружество. Това каза на брифинг говорителят на Военно-окръжна прокуратура (ВОП) в София полк. Елин Алексов във връзка с образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”.

„ВОП-София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от МО за умишлена безстопанственост, довела до вредоносния резултат от почти 2,5 млн. лв., продължила в периода от 2009 до 2013 г. В началото на разследването сме. Това са само данни и предстои те да бъдат проверени. Ако се стигне до внасяне на обвинителен акт, тогава ще бъдем много по-обстойни и конкретни. Рамковото споразумение е сключено след законовата процедура за възлагане на обществена поръчка. Предмет на нашето разследване са 2 договора, които не са изпълнени, но не заради това. Частното търговско дружество се е справило със задачата си перфектно“, обясни полк. Алексов. По думите му тя е изпълнила договореното, произвела е необходимата мебелировка. „Не казвам, че не знаем кой е отговорен, казвам, че това е обемът от фактите, които мога да съобщя на този етап. Знаем накъде да насочим разследването. Уверявам ви, че Военна прокуратура ще си свърши работата. Нашият предмет на доказване е защо едни мебели не са били потърсени и струват 2,3 млн. лв. и вече не могат да бъдат намерени по-голямата част от тях“, допълни говорителят на ВОП-София, цитиран от "Фокус".

Попитан защо чак сега се образува досъдебното производство, полк. Алексов отговори, че когато сигналът е получен при тях от съответните национални служби, тогава прокурорът е имал възможност да извърши проверка и да събере данни. „Директор на изпълнителна агенция на МО е сключил тези 4 договора. Два са изпълнени, другите 2 са изпълнени напълно фактически, но реализираната продукция не е била получена 4 години“, поясни Алексов. Той уточни, че от 2009 г. досега започва кореспондентска война между изпълнителя и МО за това мебелите да бъдат взети от министерството. „Предстои да бъде изяснено защо е бавено, кой е крил и ако има доказателство, че някой умишлено е крил, това се нарича престъпление против правосъдието и той ще получи съответното наказание“, каза още Елин Алексов.

Агенция „Фокус“ припомня: На 25 ноември 2016 г. Военноокръжна прокуратура София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” за умишлена безстопанственост, от която е последвало разпиляване на имущество, собственост на Министерство на отбраната в особено големи размери - около 2 132 000 лв.- престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3 и ал.1 от НК.

Разследването е образувано по материали от извършена проверка от ДАНС, при която е установено следното: След проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на Министерството на отбраната, на 12.09.2009г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”.

В резултат на това рамково споразумение са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв. Договорите са били изпълнени и собствеността на изработените вещи е преминала върху Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”. Част от изработеното обзавеждане /за 85 жилища/ е монтирано, но по отношение на останалите изработени вещи не са предприети действия от страна на собственика - Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” по приемането им. Същите са оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите. Стойността на материалните активи на агенцията, оставени на съхранение в складовете на изпълнителя е в размер на 2 886 414,13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

Установено е, че длъжностни лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина. Освен, че е налице реално неприемане на вещите, а оставянето им на съхранение в склад на изпълнителя, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за Министерство на отбраната.

Коментари

Задължително поле