Военни блокираха столицата на Зимбабве

Зимбабвийски военни в сряда през нощта установиха контрол над сградата на държавната Радио и телевизионна корпорация в столицата Хараре.

Служители на корпорацията и правозащитници твърдят, че войници са пребили някои журналисти. Казано им било, че не трябва да се притесняват, тъй като военните им осигуряват защита. Корпорацията излъчва програмите по два телевизионни канала и четири радиостанции.

Според информационни източници, в центъра на столицата има въоръжени войници, по улиците се чуват взривове, съобщи БГНЕС.

Войници от армията блокираха достъпа до парламента, съобщил местен жител пред агенция Reuters. Блокиран е също така достъпа до централните съдилища и главните сгради на правителството в столицата.

Изстрели са чути близо до дома на президента Роберт Мугабе, в ранните часове на сряда. „От посоката на неговата къща, чухме 30 или 40 изстрела в рамките на три или четири минути, малко след 02:00 часа след полунощ“, заявил съсед, живеещ близо до дома на 93-годишния държавен глава на африканската страна.

В официално изявление военните обявиха, че временно поемат контрол, като целта им са „престъпниците около президента Робер Мугабе“. В изявлението, направено по националната телевизия, говорител на военните обяви, че „веднага щом изпълним нашата мисия, обстановката ще се нормализира“.

Посолството на САЩ в Хараре препоръча всички негови служители да не напускат домовете си поради "политическа несигурност". Самата сграда на дипломатическата мисия също ще бъде затворена, се казва в изявлението на интернет страницата на посолството.

В понеделник командващият въоръжените сили на Зимбабве Константино Чивенга обяви готовност да се намеси, за да спре преследването на поддръжници на сттнения на 6 ноември вицепрезидент Емерсън Мнангагва. Именно той беше смятан за вероятния наследник на несменяемия президент на страната, 93-годишният Робърт Мугабе. Мнангагва се смята за един от реформаторите.

В отговор на заявеното от Чивенга управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" го обвини в държавна измяна, посочвайки, че той всъщност призовава към въстание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят