Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

България е отличник по свободни работни места

Премиерът Бойко Борисов в Пещера: Всеки ден откриват заводи (обзор) “Биовет” отвори нови мощности за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки

Русия започва мащабно военно учение

Лекарите отхвърлиха здравния модел на Ананиев Управляващите си играят с нервите на медиците, се посочва в становище на БЛС

За всеки трети първолак българският език не е майчин Между 25% и 30% от децата са от ромски, турски или други групи и имат проблем при общуването с учителите

Лондон предлага нови формули за Брекзит Брюксел отхвърля идеите

Отварят магазини в малки населени места Нараства интересът към ритейл парковете

Задължават свинарите да сменят обувките Стопаните трябва да имат работно облекло, с което да влизат в кочината

Откриха учебната година в затворите у нас, 124 са първокласниците

Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“ Може да се използва от всички централни и териториални администрации

Вокалистът на „Сигнал” Йордан Караджов: Пейте на български, бе, деца!

През 2018-а се навършват 40 г. от основаването на „Сигнал”

Днешните рап изпълнители правят еднодневки – няма душа, няма истински текст и музика. Да не ми се сърдят младоците, но самата публика, която се опитват да възпитават в много странен дух, ще ги забрави след 5 месеца.

Когато внучките ми кажат “дядо, обичаме те”, и ми омекват коленете. Апотеозът на човешкия живот са внуците.

Легендарният вокал на рок група “Сигнал” Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Той е лидер и вокалист на група “Сигнал” от самото й създаване преди почти 40 години, а също и композитор на повечето им емблематични песни. В сърцата на публиката остават вечно хитове, като “Може би”, “Сбогом”, “Да те жадувам”, “Сляп ден”, “Спри се”, “Спомен мил, спомен мой”, “Зелени сигнали”, “Липсваш ми”, “Мина и Лора”, “Между ад и рай” и много други.

– Г-н Караджов, как и къде ще ги посрещнете Бъдни вечер и Коледа – в семейна атмосфера, или на работа?
– Откакто се помня до ден-днешен не сме работили на Бъдни вечер и на Коледа – особено Бъдни вечер е най-светлият ден в годината и в живота на човек. В този ден има усещане за дом, за уют, за усамотение и за смирение. Нашето семейство ще бъдем в къщи – в семейна обстановка, поканили сме и децата. Иначе на Нова година винаги сме работили със „Сигнал“ и тази година сме поканени от БНТ на площада и ще бъдем там с цяла София, а през телевизорите и с цяла България.

– С какво ще запомните 2017-та?
– За щастие не съм имал кой знае какви сътресения от житейски характер. Годината мина при пълен успех за група „Сигнал“. Преди няколко дни се върнахме от поредно европейско турне, което премина с много хора и много добри отзиви за концертите ни, така че, ще запомня 2017-та с всички хубави емоции, които носи публиката и близките усещания с нея. През 2018-та година правим 40 години „Сигнал“ и химията с публиката през тези 40 години е много силна. Това е истинска годишнина, защото ние през тези 40 години не сме спирали за секунда да творим и да бъдем с публиката. Други групи се събраха специално за юбилеите им, но ние не сме преставали да работим.

– Какво ви накара да се чувствате най-горд, че сте българин през изминаващата вече 2017-та година?
– Определено Григор Димитров, въпреки че много хора го плюват по тъпите фейсбуци, но това е човек, който се доказа безспорно. Много пъти съм се питал как устоя това момче някоя богата държава да не го купи да играе под друг флаг.

– Усещате ли вече коледния дух по улиците на столицата, или виждате повече намръщени и угрижени хора?
– Повече намръщени и угрижени хора виждам, българинът, за съжаление, е един мрънкач. Все нещо се оплакваме. Иначе по време на европейското ни турне видяхме столици и други градове в Европа, които бяха по-лошо украсени от столицата ни. Това ни направи голямо впечатление и искам да благодаря на кметицата Фандъкова, защото с групата се почувствахме горди, че София е заприличала на един истински европейски град.

– На кои ваши песни българите в чужбина се вълнуват най-силно и ги карат да плачат?
– Не е само една – „В друго време, в друг свят“, „Сбогом“, „Да те жадувам“… Носталгията ги убива просто и като запеем тези парчета, се сещат за нещо, случило се в живота им, посредством тези песни и сълзите потичат. Почти всяка една от песните ни има история с тях – с тази песен са се запознали, с тази са се развели… Хубаво е, че сме в подсъзнанието на хората и част от тази любов на публиката вече толкова години!

– Какви са новите ви музикални проекти и мислите ли за нов албум? Много ваши колеги не виждат смисъл от албуми, защото песните почти не звучат по радиото?
– Не почти, а въобще не звучат в ефира! Ние на 22-ри и 23-и юни бяхме в Лондон, където наш приятел финансира да запишем едно ново парче в „Аби Роуд“ – легендарното студио, в което са дишали и записвали „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ и Елтън Джон. Там записахме парче, което грам не се пусна по радиото – не почти, а въобще не се пуска. Абсолютно безмислено е да се пускат каквито и да е албуми. Обидно е, защото ти хвърляш труд, а в България се гледа и се дава ефир на евтиното и простотията – ужасната простотия при това.

– Въпреки това вашата музика продължава да се слуша и да намира дори нови почитатели?
– Безкрайно радостни сме, че хора от средно ниво нагоре – и млади, и по-стари, харесват и търсят музиката на „Сигнал“, при това не ги вкарваме с пушка в салоните, а идват и си купуват билет. Решили сме да направим подарък на софиянци и концертът по повод нашия юбилей да е в Южния парк – като благодарност към тях. Да не мъчим хората да дават по 30, или 40 лева за билет, а да дойдат с целите си фамилии и да се радваме заедно на годишнината.

– Много от емблематичните ви песни, като „Да те жадувам“, „Може би“, „Сляп ден“, са за нещастна любов. Защо тази тема я има повече в творчеството ви, отколкото за щастливата любов?
– Няма причина, просто такива текстове са ни харесвали. Веднъж дори един мой приятел ме попита във връзка с една от песните ни да не би да съм се развел, защото според него само човек, който е преживял голяма трагедия, може да я изпее така!

– Случвало ли ви се е в миналото ваши песни да бъдат цензурирани по нелепи причини?
– Много песни бяха цензурирани, например „Вундеркинд“, беше цензурирана с мотива, че ученикът учи всичко, но няма час по любов. Друга от песните ни – „Приказен свят“ от 81-ва година, я забраниха, защото има родопски напеви в нея, обаче те казаха, че звучало по турски. След това „Балкантон“ издаде най-добрите ни неща през годините, включително и тези песни, така че – надживяхме и комунистите, и комисиите и сега ще честваме 40 години „Сигнал“ – напук на всичко!

– Днес липсата на цензура не е ли дори по-страшна, защото се появиха много наистина вулгарни текстове?
– Така е – в българския език има правила, които непременно трябва да се спазват. Младоците сега пеят на странен български. Ако имаше комисия, това нямаше да е така. С Мишо Белчев наскоро си говорихме как той не е спал с месеци заради една дума, която не дават да излезе в песента. Днешните рап изпълнители правят еднодневки – няма душа, няма истински текст и музика. Да не ми се сърдят младоците, но самата публика, която се опитват да възпитават в много странен дух, ще ги забрави след 5 месеца.

– Вие бяхте жури в известен музикален формат. Дразни ли ви това, че българските песни почти липсват в тези предавания, а се залага на чуждата музика?
– Разбира се, че ме дразни. Участниците в повечето случаи дори не разбират какво пеят. Ще дам пример със „Сигнал“. В Кипър имаше един шотландски музикант, Дейвид Хил, с когото свирехме кавъри. Една вечер в клуба бяха дошли много българи и искаха да изпеем „Сбогом“. Половината клуб запя с нас. Той беше като сразен и ни попита защо не си пеем нашите песни, а пеем чужди. Обясних му, че по договор имаме да изпълняваме кавъри. Той обаче каза, че няма нищо по-хубаво от това да пеем на български, защото когато пеем на собствения си език, изражението на лицата ни е коренно различно. Затова им казвам на младите: пейте на български, бе, деца!

– Със съпругата ви Мариана сте заедно вече повече от 40 години. Лора иска ли ви понякога съвети за семейния живот, откакто и тя е омъжена?
– Ние сме заедно от 48 години, а от 41 имаме семеен живот с подпис в общината и църковен брак, но нито Лора, нито брат й са имали намерение да ни искат съвети. Те въобще не искат никакви съвети от нас, големи хора са и разчитат на своето мнение.

– Не е тайна, че внучките са голямата ви страст. Успявате ли да им отделите достатъчно време?
– Аз много пътувам, но като съм си вкъщи единственото нещо, което ме занимава са те. Дори сега за няколко дни и двете внучки бяха у нас и с Мариана ги гледахме – няма по-голямо богатство от тях двете! Няма такова усещане, като кажат “дядо, обичаме те“, и направо ми омекват коленете. Апотеозът на човешкия живот са точно те, внуците.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. нъ къфе извънръботно въ германиъ колегите ми искъхъ дъ им говоря нъ бългърски:(казвъхъ чи им хъресвъ мелодиятъ):германските учители отъ езиковътъ се възхиштавъхъ отъ езикъ и ни се чудихъ чи му евавъми майкътъ:(един път случайно:само 2 пъти съм гледъл слави трифонов зъ дъ добиъ представъ отъ съдържанието нъ предавънето му:казъ че bg езикъ звучал грубо и дразнешто зъ чужденците):бългърете стърателно затривът майчин шикерен език което (който учи психологиъ както требе ште знае) ште ни довърши :(безразборното изсичъни нъ горатъ и бастисвънито нъ езикъ е един и съшт процес зъ природътъ):нъ рожден ден бългърете пеят хепибърддей:аку това е нърод азъ се нештъ:(нешто повичи отъ идиоти е bg селянето):(i сиктир)

 2. Не искат,Йордане,не искат да пеят на български децата.На български е още само чалгата. Дори тези красавици от трио „Сопрано“ ни пеят коледна песен, половината от която е на английски.

 3. Една от песните поради наличие на напеви с ,,турско звучене´´била забранена… Е,кажете сега как и защо да ви обичаме- имам предвид бугарите като цяло,а не ,,Сигнал´´ ?!

 4. Браво. Вече не съм дете, но съм ходил на концерти на Сигнал и бях горд че не пеят на чужд език.

 5. Глупости ! Просто призивът трябва да е „Пейте и на български , деца !“ или „Правете и български парчета , деца !“

 6. Много са плюсовете на група „Сигнал“.Един от тях е ,че накараха хората да слушат Българска музика.Никоя група няма толкова много хитове,които така лесно и приятно да запеем.Толкова много песни,в които всеки намира нещо за себе си.“Сигнал“бяха феномен в родната музика.В последните години нищо не създават,но и направеното до тук е огромно.Тук при коментиращите се е включило е едно недоразвито прасе,което няма как да разбира от музика.делиормански-тук става въпрос за стойностна музика,а не за протяжни маанета,които само свинете/мюсюлманите слушат.БЪЛГАРСКОТО изкуство,в частност -музиката е на високо,световно равнище.Ако почнем да правим турска музика-значи да паднем ниско долу.По-ниско няма и къде.То вашето не е изкуство.Никой мюсюлманин не е в състояние да твори стойностни неща.За да направиш качествена музика,която да се слуша из цял свят трябват талант,ум,вдъхновение,висш интелект.Все неща,които турчинът няма.Те няма и от къде да му дойдат.От къде на къде ще се сърдиш,че велики музиканти като „Сигнал“не изпълнявали турска музика?Нали ако тръгнат да свирят турско-няма да ги слушаме.Те са рок и хард рок музиканти.А песента „Приказен свят“си е твърдо парче.Само дето има малко народностни мотиви.Някои може да припознаят лека чалга-кючек.Други да го обърнат на хоро,както е ставало веднъж преди години в кънтри клуба,където те забиваха известно време.Ти фес малоумен пак си знаеш своето.Длъжен си да обичаш нас-БЪЛГАРИТЕ,защото сме толерантен народ.След всички насилия,които вие сътворихте в продължение на пет века-ние ви оставихме да живеете свободно тука!Някога да си бил дискриминиран,защото си потомък на свирепи главорези?А,м-а-м-к-а-т-и турска?Каквото искате ви даваме,а ако сме истински БЪЛГАРИ и патриоти трябваше да ви забраним свинската религия и да ви прекръстим!Обаче вие-вмирисаните турци си правите всичко,което искате в БЪЛГАРИЯ и не ни уважавате!?Нещо да отречеш,свинско изпражнение?Какво още искаш?Що не си ходиш в анадола?Страх те е,че кюрдите ще те опрашат анално?Някой да ти е забранил нещо в БЪЛГАРИЯ?Дори и майка ти когато преди да те роди искаше да проституира-никой не я спираше.Вземаше пари от клиентите си и не плащаше данъци.И един ден забременя с тебе.Само дето не се знае от кого…

 7. За съжаление на вас,българите това ви е най големия проблем,че обичате само да плямпате без да слушате събеседника си.И според вашата теория винаги във всичко вие сте прави.Не се ,,сърдя,че ,,Сигнал’’ не пее на турски’’…Реакцията ми е против расисткото в непонятната за мен комунистическа простотия да забраниш творбата на дадена група от хора(в случая ,,Сигнал’’) само по причина,че съдържа напеви с турско звучене! Непонятното за мене е и омразата-толкова голяма,че даже прелива и в изкуството! да,слушал съм им музиката и в тогавашните гладни години звучеше добре,но да ги обявим за феномени от световна класа,ее,хайде сега! И дай да не изпадаме в див патриотизъм и да обявим,че в целия свят умират да ги слушат! Факта,че бг групи са били на турне в градове като Чикаго,Барселона,Берлин ,където са били изслушани само от сънародници не ги прави музиканти от световна величина. И уж турско не слушате ама незнайно защо не остана турска песен непреведена и некопирана.Сватбите ви почват с ,,Бяла роза’’ но после забравяте,че сте българи и завършват с диви кючеци! Ее,нали не ви пази някой низамин с пушка на рамо до вас,защо го правите?! Пък специално българите ставате смешни,когато почнете да споменавате думата ,,толерантност’’! Толкова сте толерантни,че от години сума ти малцинства са изпищели от ,,толерантността’’ ви! А бе какаванин , та до вчера асимилирахте,насилствено сменяхте имена,хиляди изгниха по затворите,десетки бяха застреляни само и само заради факта,че искаха да си запазят името,народността,религията,семейната чест и достойнство! Ти от тия неща хабер нямаш ли?! Нали си толерантен,нали си ,,европеец’’(какъв ли европеец става от крадлив и лукав байганьовски цървуланко!!!) вземи,че си изрази недоволството от тия извращения,що не го правиш?! Ама нееее,ще минат още сто години и вие няма да съзреете да достигнете тоя стандарт на мислене и постъпка! Винаги ще бъдете чужди на човешкото нещастие,ще злорадствате,ще завиждате на съседското богатство и щастие,ще миришете вечно на евтина домашна ракия,чесън и до последния байганьовец(по статистиките някъде към края на 2050 г.) ще продължавате да повтаряте като вашия любим герой от вазовите романи,че ,,Турция ке падне’’! Ама с тая разлика вече, че ,,она нема да падне’’!

  1. Ей турчин що не ходиш там при мюслитата,а резняк.

 8. Добре го на-храни тоя, дано да го е срам да ти прочете коментара. Точно и ясно мо го сложи та и без вазелин. ЕВАЛА брат.

 9. Някога недоволстваха, че може само 30 % чужди да пеят, сега друга песен пеят. Освен “Весели момичета“ другите не и слушам. Както и Щурците, ФВС. Но, Диана Експрес е друго.

 10. Не исках да се намесвам в темата.Сигнал ми е любима група,но вие коментиращите сте отворили разсъждения в съвсем друго отношение.Защо бе,турчино се засягаш и пишеш,чак усещаме твоята сатанинска злоба,присъща само на мюсюлманите?Споменаваш и една болна тема-нещо за т.нар.Възродителен процес,който беше справедлив и наложителен.Какво толкова ви влезна в задните части,че така оревавхте света?А защо не споменаваш,за последвалите взривове и атентати в Слънчев бряг,Сливен,Пловдив?А на гара Буново?Какво ще кажеш,а турчино?Справедливо ли беше да убивате напълно умишлено майки с деца,само защото някой ви е сменил обидните и несмислени имена?Така толкова искате да сте турци-просто си идете там,където ви е родината.Аз не ви обиждам,но и нямам причина да ви уважавам.Много е обидно около тебе да има турци.И миризмата им…И езикът им…И навиците им….Не е европейско вашето държание и поведение.Познавам много турци.Все свестни хора,но с нисък интелект и култура.Поддават се на стадния комплекс.Не мислят и не действат като европейци.Остават си ориенталци.Но вие не ми влияете.Аз си оставам европейка!По-добре да си слушам СИГНАЛ,отколкото да споря с някакъв турчин,дето се опитва да обижда Българите.Кажи му само „турчин“ и не го обиждай!Това е достатъчно………………..Послеслов-делиормански сам си се възхвалява.Първо изпраща един коментар,а след пет минути под името „федерален бирен инспектор“сам си се възхищава на себе си,като помества и втория си коментар.Уж,че някой друг турчин му се радва!?

 11. Ееех моме марийке,моме сапунджийке,докато си се занимавала с правене на сапуни изпуснала си поне половин век от развитието на света! Първо да ти кажа,че не съм в психиатрията или в старчески дом за да направя тия глупости да напиша коментар и под друго име да им се възхищавам.Живея и се радвам на любовта и уважението на почтено и щастливо семейство,та все още не ми се налага да използвам прийомите,които витаят в твоята елементарна и пълна с балкански хитрости байганьовска кратуна! Та думата ми е за атентатите… Жалко,че още не си разбрала,че всичките тия неща бяха извършени от вашите тайни служби-и бомбите,и слуховете,че сме искали да основем турска автономия, че сме си заминали с влакове и че щели сме да се върнем с танкоае и други такива глупости.За какви бомби говориш , когато бяха прибрани и ловните пушки даже! Аа,защо да си кривим душата-ако наистина имахме достъп до такива,щяхме да вдигнем половината държава във въздуха,така,че даже Хирошима да изглежда като пионерския лагер Артек! И марийке,за твое сведение- в близко време хич ама хич нямаме и намерение да се махаме от земите ви! Ще се размножаваме и барабар с мургавите ни братя ще изчакаме с търпение да се стопите като лански сняг! Затова се радваме на всичко новопостроено в земите ви-така или иначе всичко това ще остане на нас! Ама ти наистина ако не можеш да ни понасяш,прав ти път-ей ти европата,ей ти бреговете на Волга! А колкото до хигиената,питай родителите ти до 80-те години колко пъти в седмицата са се къпели?!Това го казвам без цел да се заяждам а съвсем сериозно!

 12. Държа да отбележа че турци няма на практика. Ако четете внимателно, днешна турция е създадена от мустафа кемал. Самите ъъъъ турци са сплав от всички народи на изсточната римска империя като въстанието на религиозна основа я разрушава напълно орез средновековието. Мюсулманите са хора предали род и родина, вяра и народ и затова са еталон в България за назадничави хора.

 13. Браво,Боре!!!Кефиш ме мойто момче.От такива хора има нужда БЪЛГАРИЯ!Пиши по-често.Това се опитвам да им обясня на тъпите мюсюлмани,които ние-най-толерантната нация оставихме да живеят спокойно.Вместо да ги…..те какво ни правиха пет века?Толкова са тъпи рязаните издънки на аллах,че не могат да го разберат!Когато кажеш,че си турчин-все едно казваш,че си уникален тъпанар,идиот,изрод,боклук,античовек,свинско изпражнение…..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.