Володин: Ще подкрепим Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, ако решат да се присъединят към Русия

Русия ще подкрепи евентуално решение на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), а също така на украинската Запорожка и Херсонска област за влизане в състава на федерацията. Това заяви днес председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от руски медии.

"Скъпи наши сънародници, правете своя избор свободно. Не се страхувайте от нищо. Ако вземете решение за влизане в състава на Руската федерация - ще ви подкрепим", написа Володин в телеграм.

В коментар за критиките от ЕС срещу започващите днес референдуми по въпроса Володин каза: "Евросъюзът осем години не забелязваше геноцида над жителите на Донбас, не мислеше за сигурността им". Затова европейските представители "не могат да разберат страданията на хората и не са те, които могат да дават съвети какво да се прави".

Денис Пушилин, ръководителят на сепаратистката ДНР, нарече референдума "важен исторически ден", предаде Асошиейтед прес.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент, заяви, че жителите на окупираните райони гласуват за "живот или смърт" на референдумите.

В традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски от своя страна спомена съвсем лаконично референдумите, които окачестви като фарс.

През първите четири дни представителите на назначените от Русия изборни власти ще разнасят урните за гласуване по домовете на хората и ще обособяват импровизирани избирателни секции край жилищните сгради. Вторник ще бъде единственият ден, в който ще се гласува в истински изборни секции.

Днес врати отвориха и изборни секции в Русия, в които гласа си ще могат да дадат бежанците от окупираните райони.

Гласуването на референдумите започна на фона на непрестанните боеве в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Руските и украинските войски се обстрелват взаимно, като и двете страни упорито отказват да отстъпят територия на противника.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия