Вот вам, но пак няма да мине

Снимка: Денислав Стойчев

Все пак акцията на опозицията накара властта да вземе някакви мерки

Хайде на бас, че и този вот на недоверие, внесен от БСП в парламента, няма да мине. Така, както се случи и с предишните три в мандата на това Народно събрание (виж карето).

Но има съществени разлики в сравнение с досегашните.

На първо място, нямаше как да не бъде поискан. Ситуацията в държавата (някои отдавна я наричат „територията“) благоприятства атаката на социалистите. Ситуацията всъщност хич не е благоприятна - водната криза в Перник извади на светло толкова много недъзи на българското управление, че свят да ти се завие. Естествено, че всичко беше политизирано в максимална степен, но нямаше как това да не стане.

Тръгна се от жертвите, падна главата на цял министър, но все пак е много по-важно да се види как се стигна до сегашното плачевно положение. За съжаление, едва след ареста и обвиненията се появи що-годе разумно експертно намерение проблемите да се решат. Сега на ход са специалистите, доколкото са останали у нас. Е, вярно, че във фейсбук всеки се прави на хидролог, но като погледнем авторите на колажите на военния министър с торбичките на „Billa” и на „авторитетните“ мнения по ВиК-материята, комай излизат едни и същи „познавачи“.

Затова и внесеният вот може да се оцени като опит на опозицията (БСП плюс ДПС) да натисне ГЕРБ да предприеме нещо, за да осигури вода на перничани. На първо време. А после и да преосмисли цялата политика в областта на околната среда, водите, чистия въздух, боклука от Италия и т. н... Последва и намеса на прокуратурата, която, вярно след дъжд качулка, тръгна да търси виновните за водната криза и за вноса на боклук в страната.

И не само това - предизвика премиера Борисов да вземе отново нещата на ръчно управление, за да се види кой всъщност кара джипката на държавата.

Аритметиката показва, че вотът няма да мине. За да стане това трябват 121 гласа. Не могат да бъдат събрани. Не е случайно, че ДПС заяви, че подкрепя вота, но никой от движението не се подписа под 40-те страни с мотиви на БСП за искането за недоверие. ВМРО, „Атака“ и „Воля“ ще се стремят да оцелеят в управлението и това за тях е по-важно от някакви си води, тръби и пречиствателни станции.

Защото, както е тръгнало, ако изтекат водите на държавата, в мътния кален поток ще са и лидерите на горепосочените формации и файтончетата с хората им.

Както покрай всеки вот на недоверие, откакто съществува такова понятие в законодателството, почват взаимни обвинения и търсене на виновни. И в тази област сме царе, направо ненадминати сме. Представители на ГЕРБ посочиха за основен виновник Тодор Живков и комунистическото управление на България. Спас Гърневски, например заяви, че „в социалистическия период ВиК инфраструктурата е изградена по коренно различен начин от цивилизования метод“. Да не навлизаме в подробности, но същият Гърневски навремето славеше БКП от първите редици на манифестациите в Пловдив. Но не му тежи на съвестта. Както и да напомним, че всичките язовири и каскади в България са построени от омразните комунисти...

„Не бива да се създава истерия у обществото. Не е вярно, че 500 000 души стоят без вода, както Нинова заяви, разкрива депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Подценен беше и контролът върху отпадъците. Трябва да има по-сериозен контрол върху местните структури, които отговарят за боклуците. Има директори, които се смятат за феодали. Бизнесът за рециклиране е важен, къде иначе ще отиват тези отпадъци“, признава си Биков. Но вещае хаос, ако правителството падне.

„Бoклукът, aкo нe гo гoрим, coртирaмe и нe гo пoлзвaмe кaтo cурoвинa, трябвa дa прaвим Хeoпcoви пирaмиди във вceки грaд и дa гo cклaдирaмe. Нaвcякъдe тoй ce рaзпрeдeля, изгaря ce и cлeд тoвa пeпeлинaтa ce зaкoпaвa. Прoблeмът нe e, чe гoрят, a чe въздухът нe e чиcт. Пo дoкумeнти мoжe дa внacяш и изнacяш oтвcякъдe“, натърти новият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.

Корнелия Нинова обаче продължи с нападателния тон: „Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят...“

В петък ще бъдат дебатите по внесения вот на недоверие. Те ще протекат по горепосочения сценарий, може да има и леко разминаване, дух на покаяние, но ще преобладават взаимните нападки. Както е известно, премиерът не уважава с присъствието си подобни парламентарни процедури. Те просто са част от потвърждаване на статуквото. Следващата сряда ще се гласува недоверие на правителството. Към момента гласовете „срещу“ се изчисляват на 104 от общо 240 депутати. Без „Воля“ и независимите народни представители, вотът няма да бъде успешен, сочат прогнозите. А и да бъде успешен, ще потече ли вода към Перник, ще стане ли въздухът по-чист?

 

И трите досега бяха неуспешни

Първият вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ бе за провала в борбата с корупцията. Той бе внесен от „БСП за България“ през януари 2018 година. Тогава „за“ гласуваха 103 депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители.

Вторият вот беше заради провала в сектор „Сигурност“ през юни 2018 година. От гласували 235 само депутатите от БСП и ДПС - 104, дадоха вот за падането на правителството, но останалите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ 131 избраници бяха „против“.

Третият вот през октомври 2018 г. бе за проблемите в здравеопазването. Гласуването мина без изненади. 133-ма депутати подкрепиха правителството - депутати от ГЕРБ, ОП, както и партия „Воля“. 99 народни представители от БСП и ДПС гласуваха за сваляне на правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари