Връчиха званието „Майстор на карикатурата” на петима творци

260 творби на 97 автори от 36 държави се бореха за наградите в конкурса

Петима творци бяха отличени със званието „Майстор на карикатурата 2017” и си тръгнаха с оригинални статуетки от Етнографския музей в Пловдив след церемонията по откриването на деветото международно биенале на карикатурата.

Темата на тазгодишното издание бе „Богатство и милостиня” и в него участваха 97 автори с 260 творби от 36 държави от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Африка. Съгласно регламента на конкурса журито номинира за награди 20 карикатуристи, като петима бяха удостоени със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите бяха отличени с диплом. За Украйна ще летят два от петте приза, спечелени от Валерий Дорошенкои Сергей Семендяев, а останалите награди автори са от Балканския полуостров: Якша Влахович от Сърбия, Аурел Щефан Александреску от Румъния и Николай Георгиев – Кайо от България.

Специалната награда на ректора на ВУАРР проф. Димитър Димитров пък спечели румънецът Чиореан Корнел – Марин. Всички номинирани и наградени творби са отпечатани в каталога на Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“, който може да бъде закупен на място в Етнографския музей.

На официалното откриване, което премина в отлично настроение, с много хумор и в препълнена зала, приветствие към участниците и публиката поднесоха инж. Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив и членовете на журито доц. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ – Пловдив, проф. д-р инж. Димитър Димитров – ректор на ВУАРР, и Цочо Пеев – председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи.

„Карикатурата е универсален „език“, който няма нужда от думи. Той обикновено си служи с послания, „облечени“ в хумор, които са разбираеми за всички по света. Участниците намират остроумни отговори по темата, а много от тях показват, че не само познават народните мъдрости, а предлагат и свой собствен прочит, с който да ги обогатят“ подчерта директорът на Етнографския музей  доц. д-р Ангел Янков.  „Със специфичните си изразни средства те ни разкриват какво са богатството и милостинята за тях, показват различната ценностна система на заможния и на бедния човек, опитват се да отговорят на въпросите: трябва ли да имаш, за да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава. В крайна сметка се получи една пъстра мозайка от различни творчески хрумвания по зададената тема“ допълни още доц. Янков.

„Благодаря на всички автори, които се включиха. Пожелавам им здраве, много бъдещи успехи и вдъхновение. Със сигурност, животът им поднася ежедневно теми за творчество. Очакваме ги и на следващото 10-то юбилейно  биенале през 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата“ каза заместник-кметът Александър Държиков, който откри официално изложбата на номинираните и наградени карикатури. „Не мога да скрия огромното си удовлетворение от  факта, че с всяко следващо биенале, този форум все повече се утвърждава като място за среща на различни култури, за развитие на нови идеи и авторски виждания. Гордея се, че  Пловдив има своето знаменце, своето специално място на световната карта на карикатуристите“ каза в приветствието си проф. д-р инж. Димитър Димитров, който съобщи и няколко новини. За първи път в историята на форума, вече е определена темата за следващото издание през 2019-та и тя е „Абсурди и рискове на културата“. Предвижда се отпечатването на юбилеен луксозен каталог, съдържащ най-добрите постижения от 10-те издания от 2001 г. до сега.

За първи път на деветото биенале е предвидено организирано „закриване“ с тридневно шоу, в което ще вземат участие писатели, артисти, художници, музиканти, които ще демонстрират „скритите“ си таланти в области, които не са тяхна професия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини