Връщаме се на нивата от преди пандемията в края на 2023 г.

Ръстът на доходите на човек от населението за период от около 5 години ще бъде заличен от пандемията в около една пета от страните от Европа и Централна Азия, пише в доклада на СБ.

Има четири сценария за икономиката

Икономиката на страната ни ще се върне на нивото от преди пандемията чак в края на 2023 г., става ясно от продноза на Световната банка. От финансовта институция са разработили няколко сценария за развитие на глобалната икономика според това колко бързо ваксинират населението по света и какви мерки предприемат срещу разпространението на COVID-19.

В базовия и най-вероятен сценарий, доброволните и задължителни мерки за борба с пандемията ще действат през следващите няколко тримесечия, докато ваксинирането не стане масово. В повечето страни дневният брой на заразените ще се понижи. Ваксинирането ще достигне до широк кръг от населението през втората половина на 2021 г., но в някои страни процесът може да се забави заради логистични проблеми, посочват от Световната банка (СБ). Икономическата активност ще се пододри с отшумяване на пандемията.

Икономиката на България през 2021 г. ще нарасне с 3,3%, след спад от 5,1% през 2020 г., посочват от СБ. Същият ръст за 2021 г. се очаква и за целия регион на Европа и Централна Азия. През 2022 г. Брутният вътрешен продукт на страната ни се очаква да нарасне с 3,7%.

За Европа и Централна Азия погнозата е ръстът на БВП през 2022 г. да достигне 3,9%, при отслабване на ефектите от пандемията и ръст на търговията и инвестициите. Въпреки това, през 2022 г. се очаква БВП да остане с над 3% под нивото от преди пандемията.

Коментари

Задължително поле