Връщаме часовника с час назад в неделя

Преминаваме към зимно часово време

Няма решение на ниво ЕС за прекратяването на смяната

Eдин час назад ще върнем часовниците тази неделя, 25 октомври. В 4.00 сутринта ще преминем към зимното часове време и така ще спим с час повече.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на XX век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа не завърши с решение по въпроса през 2018 г. Като резултат прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза се отложи за 2021 г.

През септември 2018 г. ЕК излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019-а, като различните държави следваше да изберат до март 2019 г., дали искат да останат на астрономическо /зимно/ време или на лятно часово време. В края на 2018 година се разбра, че предложението не среща подкрепата на страните членки.

Коментари

Задължително поле