Връщат пари за парно само след промяна в закона

В момента Комисията за енергийно и водно регулиране няма законово право да взима ценови решения за минал период. За да изчислим със задна дата колко ще бъде цената на природния газ за всеки месец от август 2019 г. до март 2020 г. трябва да се направят промени в Закона за енергетиката.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на заседание на Комисията по енергетика. Сега законът позволява това да се направи, само ако има решение на Върховния административен съд, уточни той.

Промени в закона трябва да се направят и за да можем да изчислим каква ще бъде цената на тока и парното за 8 месеца назад, за да се определи каква сума трябва да получи всеки потребител , допълни Иванов. Той беше категоричен, че цената на газа няма да бъде намалена с 40% от август. Такъв спад имаме през последните 2 месеца, когато петролът падна до 50-55 докара за барел, напомни председателят на КЕВР.

Към момента „Булгаргаз” не е депозирал договора с „Газпром” в регулатора, очакваме това да стане до края на деня, за да може експертите ни да направят анализ, каза той.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов увери, че дружеството ще внесе заявление за намаление на цената на газа с 40% от 1 април.

"Газпром” бяха шокирани от цената, която им предложихме при започване на преговорите през август. Но с аргументи успяхме да ги убедим, допълни Павлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари