Връщат размера на налога за хазарта (обзор)

Обрат в облагането на игрите на късмета с нов законопроект

Премахват възможността за тълкуване какви данъци дължат компаниите от бранша

Таксата остава 15% върху всички залози

Таксата за организаторите на хазартни игри ще остане в досегашния размер от 15% върху направените залози. Това предвижда нов вариант на проекта за закон за Национална агенция по хазарта, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Както и досега държавна такса от 15% върху залозите ще се плаща за поддържане на лиценза за организиране на хазартните игри традиционна лотария, томбола, моментна лотария - тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията.

Ден по-рано от министерството бяха предложили режимът на облагане да бъде сменен и държавната такса за тези игри да стане 25% върху разликата между стойността на залозите и изплатените печалби за всяка игра. Това реално щеше да намали размера на налога.

Целта беше моделът за определяне на дължимата държавна такса за онлайн залаганията да бъде приложен и по отношение на традиционния хазарт, с цел равнопоставеност и въвеждане на добрите европейски практики, коментираха от МФ. Таксата за онлайн хазарта и досега и в новия законопроект е 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби.

Но предвид, че облагането на хазарта винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел, Министерството на финансите с новия проект запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт, гласят мотивите.

В актуализирания проект, както и в първоначалния вариант на закона за Национална агенция по хазарта, се прави по-ясното разграничение, за кои хазартни игри таксата е 15% върху залозите и за кои е 20% върху стойността на получените такси и комисионни, така че да няма възможност за различно тълкуване.

Създава се нова алинея, която се отнася за хазартните игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът само урежда провеждането им, за което събира такси и комисионни за участие (например за покер турнир). За тях ще се дължи такса в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни.

Коментари

Задължително поле