Всеки трети бави сметките и наема

29,3 на сто от българите бавят плащането на сметки, ипотека или наем, показват данни на Евростат.

Според изследване на Евростат

25 на сто от дохода на българина отива за разходите за жилище

Най-много гърци с просрочени задължения

Всеки трети българин има просрочени задължения за ипотека, наем или битови сметки. Това показват последните данни на Евростат. Забавянето на тези задължения е индикатор, че разходите за жилище могат да бъдат твърде високи, посочват от статистическата служба. Делът на българите с просрочени задължения през 2019 г. е 29,3 на сто, като все пак намалява спрямо предходната година, когато такива са имали близо 32 на сто от хората у нас.

Въпреки че цените на жилищата и наемите са се увеличили през периода 2010 до 2019 г., делът на домакинствата с просрочени задължения по ипотечни, наемни или битови сметки в ЕС е намалял от 12,4% през 2010 г. на 8,2% през 2019 г. във всички държави-членки, с изключение на Гърция, Дания и Финландия.

Най-много затруднения с плащането на разходите по жилището имат жителите на Гърция, където 41,4% от домакинствата бавят сметките. България е втора, а след нас се нарежда Кипър - със 17,6% дял.

Най-малко затруднения срещат жителите на Чехия - едва 2,8% от домакинствата, Германия - 3,7% и Холандия - 4 на сто.

Друг начин да се види дали жилищата са достъпни е чрез дела на разходите за жилища спрямо общия разполагаем доход. Средно за ЕС през 2019 г. 20% от разполагаемия доход е отивал за жилищни разходи, където влизат наем, ипотека и битовите сметки. Процентът обаче сериозно варира в отделните държави. У нас например разходите за жилище са поглъщали близо 25 на сто от дохода, което ни нарежда на четвърто място. Най-висок е техният дял в Гърция - близо 39 на сто, Дания - 27,1% и Германия - 25,9%.

Данните на Евростат показват още, че между 2010 и 2019 г. се наблюдава устойчива тенденция на покачване на цените на жилищата. Увеличение има в 23 държави, а в три цените са намалели. Най-голямо поскъпване е регистрирано в Естония - с 96%, Унгария - 82%, Латвия - 75%, Люксембург и Австрия - с по 65%. В същото време цените са паднали в Италия - със 17%, Испания - със 7% и Кипър - с 4% на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари