Всеки четвърти българин няма пари за топъл дом

Сметките за парно през идващата зима ще бъдат по-високи, защото парламентът не удължи действието на намалената ставка на ДДС.

Ситуацията през следващата зима ще бъде още по-тежка

Парламентът не удължи намалената ставка на ДДС за централното отопление и за газа

Най-зле сме сред страните от ЕС

Близо всеки четвърти българин няма достатъчно пари, за да поддържа дома си достатъчно топъл, обявиха от Евростат. Средно за страните от ЕС само 9% от населението не е в състояние да поддържа дома си топъл заради финансови проблеми. В България делът на тези хора е 22,5%, което ни нарежда на първо място сред страните от ЕС.

Най-близо до нас е Кипър, където 19,2% хората нямат достатъчно пари за отопление, а след това са Гърция (18,7%), Литва и Португалия (и двете по 17,5%), Испания (17,1%) и Румъния (15,2%). Първото място на България в класацията на страните, в които хората стоят на студено през зимата, се дължи на високите цени на парното и дървата за огрев на фона на размера на заплатите.

Ситуацията през следващата зима ще бъде още по-тежка. Причината за това е, че парламентът не удължи действието на намалената ставка на ДДС за централното отопление и за газа. През миналата зима ДДС за парното беше 9%, а за предстоящата зима е 20 на сто. Същевременно самата цена на парното е леко повишена, въпреки че цената на газа се срина на международните пазари. В резултат сметките за парно през идващата зима ще бъдат с над 10 на сто по-високи от рекордните суми, които хората даваха за отопление през миналата зима. А делът на хората, които не могат да си позволят да отопляват дома си, ще нарасне още повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари