Все повече сделки с жилища са с пари в брой

Покупката на къща може да се окаже много изгодна инвестиция, защото имотите винаги поскъпват в дългосрочен план.

Купувачите са активни в цялата страна

Интерес има от българи, които се връщат от чужбина

Кризата остана зад гърба ни

На пазара на имоти има няколко групи купувачи и продавачи. Сред купувачите се отличават хората, които придобиват имоти с пари в брой, и българите, които се връщат от чужбина. В момента пазарът на имоти е доста активен, кризата като че ли е останала зад гърба ни. Поне това показва поведението на пазарните участници. Като цяло оживлението при сделките с имоти е голямо.

“Оживление се наблюдава както в София, така и в останалите градове на страната. Работим с цените от преди кризата. Хората видяха, че работата по имотните проекти не спря”, коментират от компания за недвижими имоти.

“Купувачите се активизираха в цялата страна. В момента пазарът е в по-добра кондиция от преди кризата, тъй като имаме активизация и във ваканционните имоти, и в селските къщи, които се оформят като хита на 2020 г.”, заявиха брокери на имоти.

“В момента 70% от купувачите на пазара търсят имот за собствени нужди. Тези хора не се интересуват от това какви ще са цените на имотите след 5 г., тъй като те искат да разрешат своя жилищен проблем сега”, коментираха от компания за недвижими имоти. Същевременно жилищата са най-достъпни за последните 15 години.

През последните години доходите на хората нараснаха по-бързо от цените на имотите. Освен това лихвите по банковите заеми са изключително ниски.

След Covid-19 част от купувачите започнаха да се оглеждат за сделки извън големите градове, където цените са доста по-ниски. Тенденцията да бъдат купувани извънградски имоти е характерна не само за района на София, но за районите около Варна, Бургас и Пловдив.

Интерес има предимно към къщи с двор, които дават възможност децата да си играят докато родителите си правят барбекю на двора. Покупката на къща може да се окаже много изгодна инвестиция, защото имотите винаги поскъпват в дългосрочен план - 10, 20 или 30 години. Затова българите обичат да инвестират парите си в имоти.

Коментари

Задължително поле