Всички MasterCard карти в Европа ще бъдат защитени с токен

Технологичната компания MasterCard трябва, считано от 2030 г., да не изисква от европейските потребители да въвеждат ръчно номерата на своите карти, когато правят онлайн транзакции. MasterCard също обяви, че всички карти, които издава в своята мрежа в Европа, ще бъдат токенизирани, съобщи CNN.

Медията уточнява, че вместо 16-цифрения номер на картата, използван за транзакции, той ще бъде заменен от произволно генериран токен.

Компанията казва, че работи с банки, финансови компании, търговци и други партньори за премахване на ръчното въвеждане на номерата на картите за електронна търговия до 2030 г. в Европа. 

Токенизацията е процес, при който чувствителните данни се заменят с уникален идентификационен номер (токен), който позволява достъп до тези данни по сигурен и разрешен начин. Този метод трябва да защити потребителските карти от опити за измама, според Mastercard.

Mastercard също така ще позволи на клиентите да извършват транзакции с едно кликване на касата, използвайки биометрично удостоверяване с пръстов отпечатък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси