Всичко, което не знаете за Слави

Ще се намери ли необходимият трети?

Не можех днес да коментирам изборните резултати, защото предавам коментара си в неделя по обед, когато те не са известни. Затова малко лекомислено обещах днес да отговоря на всичко, което искате да знаете за Слави Трифонов, но не сте попитали. Всъщност, макар да имаме прекрасни отношения с него, нямам привилегията да знам какви са плановете му. Това важи и за всички онези, които се смятат за познавачи на неговата енигма. Което показва колко сериозен играч е той и не разкрива предварително намеренията си. Затова ще ви кажа само това, което повечето хора не знаят за него и как аз тълкувам сегашните му действия.

Не съм аз, който да оценява музикалния му талант, артистичната му дарба, харизмата му на водещ, енергията и работоспособността му да води всеки ден и да поддържа високо ниво на своето шоу в продължение на години. Това всеки го вижда.

Това, което ме впечатли най-много през времето, когато работех в предаването „Вот на доверие“ продуцирано от Слави, е че той е изключителен телевизионен мениджър, надхвърлящ рамките на българските ни стандарти. Казвам мениджър, а не просто продуцент, защото той беше създал такава организация на своя екип, че всеки си знаеше мястото и ролята. Нямаше дублиране на дейности, както нямаше и празни длъжности. Нямаше скучаещи хора, които убиват времето в близките барчета, както на „Сан Стефано“. Всичко работеше като отличен механизъм. Тъй като носех навиците си от БНТ, аз се хвърлях да пиша сценария, да съчинявам въпросите, да каня гостите. Деликатно ми обясниха, че за това си има специални хора, аз да си гледам воденето, да бъда свеж и енергичен, за другото се грижат те. Например в екипа имаше и звено, което ми подготвяше психологически портрети на поканените участници.

Слави се отнасяше с уважение и грижа към всеки от екипа си. За близо двете години, когато работех с него, нито веднъж не отидох до кабинета му.Когато му трябвах, той идваше при мен. Аз му говорех на ти, а той - на ви. Всичко това има значение за вариантите, които ще ви опиша след малко.

Освен това, Слави е със силна гражданска чувствителност към случващото се в политиката. И когато реагираше, разтърсваше държавата. Когато държавните лица се свиваха покрай ареста на българските медсестри в Либия, Слави пръв тръгна на протест. И това има значение за по-нататъшното ми изложение. Аз не му правя портрет, само напомням важните елементи, които формират личността му.

В този смисъл най-важното, което трябва да се каже за него, е, че той живее с телевизията, за телевизията и чрез телевизията. Друг живот той няма. Затова няма да го видите да скитосва, да си губи времето, да разпилява силите си.

И ето го сега, когато той обяви, че напуска БТВ и спира шоуто си. Започнаха гаданията - с телевизията ли ще продължи по някакъв начин, или ще се впусне в политиката?

Оттук започвам с моите предположения. Първо, той по никакъв начин няма да се откаже от телевизията. Може да не е водещ всеки ден. Но защо да не е продуцент на поне няколко програми едновременно, след като вече го е правил? А защо да не ръководи програмно цяла една телевизия, ако има тази възможност и му е предоставена тази свобода? Той не е крил,че му се иска да владее цяла телевизия, но това е много скъпо удоволствие, непостижимо дори и за него. Значи трябва някой да му даде тази възможност. Да спрем до тук с телевизията.

Слави няма да се откаже и от политиката. Твърде навътре е вече в нея, за да се задоволява само с коментирането й. Но за да се отдадеш на политиката със сериозни намерения, също са необходими големи финансови средства. Освен това, едва ли се вижда като активен партиен лидер, още един от другите в политическата менажерия. Значи му трябва друг водач, когото Слави да подкрепя с всички възможни средства. Не бих искал в никакъв случай да съчинявам някакви жълтини за човека, когото толкова уважавам. Нито пък да разгласявам публично онова, което той все още пази за себе си или което и аз самият не знам. Затова ще се огранича с ролята си на анализатор и да оставя читателите сами да си отговорят на базата на това, което им посоча.

А то е следното - не ви ли се струва, че двете линии на интересите на Слави някъде се пресичат в пространството? Става дума за телевизията и политиката. Очевидно за решаването на това уравнение е необходим и някой трети. Този трети, който може да предложи на Слави възможността да прави телевизия, като разчисти мястото, което той трябва да заеме. Този трети трябва да има интерес от привличането на телевизионер номер едно в България. Този трети трябва освен това да застане зад Слави и политическото движение, което той би създал, да застане политически и финансово. Отново това означава, че този фактор трябва също да има политически амбиции, т.е. интерес от подкрепата си за политическия проект.

Е, аз съм дотук. Мислете и търсете сами своя отговор.

 

Предстоят ли рокади в националните телевизии?

До тук са известни някои от смените на собствеността и промените по върховете на националните телевизии. Но това неминуемо ще доведе до размяна на кадри между тях, до преориентация на мениджмънта им и до това, което пряко интересува зрителите - до съществени програмни изменения. Струва си и това да обсъдим следващия понеделник.

Що се отнася до въпроса какво ще стане с Цветанов, в изборната нощ вероятно е станало ясно. Ако не, ще го обсъдим в следващия коментар.

Коментари

Задължително поле