Иззеха наркотици при спецоперация в Горна Оряховица и Павликени

Първи случай на африканска чума по диви свине в Кюстендилско

Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март, градът остава на воден режим

Катастрофа на изхода Търново блокира движението към Хаинбоаз При произшествието няма жертви

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

Правителството отпуска 2,7 млн. лв. на Община Перник във връзка с водната криза

Депутатите удължиха работата на Временната анкетна комисия за БНР

Министър Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 не функционираха

Силната динамика на процесите в образователния пазар изисква бързи решения Анализите са на проф. Маруся Любчева и проф. Венелин Терзиев

200 ореха в двигателя Катерица превърна моторния отсек на автомобил в хралупа

Jazz като електронна музика Honda пуска градския автомобил само с хибридно задвижване

Осъдиха „влюбена“, измъкнала 33 000 лв. от чужденец

Бившият кмет на Перник Вяра Церовска: Направила съм твърде много в града да има по-добро водоснабдяване

Бащата на убитата в асансьор Никол: Какъв е смисълът да се хващат престъпници, когато ги връщаме обратно на улицата

Адвокатът на семейството на починалото дете: При първото ходене родителите само са чакали и не се е стигнало до преглед

Втора студена война Обяви я вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс

Тръмп зае твърда позиция в отношенията с Китай

Действително ли обявеното през миналата седмица начало на втора студена война остана незабелязано? Навярно това се случи, защото за кратко време никой не следеше събитията? Всички наблюдаваха развихрилата се мащабна битка около назначаването на Кавано за съдия във Върховния съд на САЩ. Много от американците проспаха новината, която може би представлява най-мащабната промяна в американо-китайските отношения от времето на визитата на Хенри Кисинджър в Пекин през 1971 г. Промените в политиката на администрацията на Тръмп към Китай се оказаха поразителни.

Вицепрезидентът Майк Пенс изложи основните моменти на този нов подход през миналата седмица в своя реч произнесена в Института Хъдсън. Критикувайки това, което той нарече подход на китайското правителство в конкуренцията му със САЩ, Пенс обеща, че администрацията на Тръмп задължително ще реагира по подходящ начин. Той осъди потисничеството от китайските власти на тибетците и уйгурите, плана „Произведено в Китай през 2025 г.“, възприетата от Китай линия за развитие на индустрията с внедряването на най-новите технологии, а така също китайската „дипломация на дълговете“, осъществявана в рамките на инициативата „Един пояс, един път“.

Възможно е външнополитическият естаблишмънт да е против тактиката на Тръмп, но като цяло е съгласен с необходимостта да бъде заета по-твърда позиция в отношенията с Китай. В бизнеса ще възникне разкол, като едни компании сериозно ще пострадат в случай на по-нататъшен ръст на напрежението в американо-китайските отношения. Други ще негодуват от кражбата на интелектуална собственост и наложените им ограничения за достъп до китайския пазар, а също така ще се страхуват от конкуренцията на китайските компании.

На демократите, които изпитват удоволствие да критикуват Тръмп за прекалено мекото му отношение към Владимир Путин, ще им се наложи доста да поработят, за да обяснят защо твърдостта в отношенията към Русия е патриотичен дълг, а същото отношение към Китай е грешка.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Студената война като конфликт между световни силни държави, обикновено засяга не само тяхните бизнес интиреси, и сигурност. САЩисаните се специализираха да печелят от войните, които разпалват, но този път рисковат хляба си насъщен, което означава, че нямат много голям избор за действие, особенно ако китайците си искат заемите. Дълговете когато са реална заплаха за сигурноста на една държава като изкупена, брутално е да се обявява каквато и да е война, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ 32 ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ИЗДИГА ИДЕЯТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ООН, С ЦЕЛ УСТАНОВЯВАНЕ НА ВСЕОБЩ МИР С УЧАСТИЕ НА СИЛИТЕ ОТ АНТИХИТЛЕРИСКАТА КОАЛИЦИЯ. Да – ама не, с цел за забогатяване САЩисаните се специализираха във военното дело, и считат това за безнаказано, да – ама не. Китай днес като най голям кредитор на САЩ, с дългови книжа за десетки трилиона долара, отдавна търси решение по тези задължения, и едва ли решението е студена или гореща война.

  1. Китай днес като най голям кредитор на САЩ, с дългови книжа за десетки трилиони долаеи …
   Нещичко като доказателство ще дадеш ли, че и ние да научим истината!
   Или ще трябва да ти вярваме априори?
   Както, например „вярваме“ на Нинова, че мисли за нашето светло бъдеще?!

 2. Кремъл активно се насочва към бивши офицери и дипломати от MI6 в опит да ги превърне в двойни агенти. Министерството на външните работи издаде спешно предупреждение за тактиката на шпионите на Путин с бележка, в която се казва: „Руската служба ги разглежда като приоритетни цели“. (Daily Mail)

 3. Антончо, за реалистите да кажеш тая чифра от 100млрд. гущера като реална от къде я изкопа бре. Защото на мен за десетките трилиони дяда ни Гугал на ушле ми прошепна…Ми като сте специалисти в тая област, дайте точности бре маанаджии.Те САЩисаните че живеят на кредит, спор няма, ама що се засягате се чудя.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.