Вулин: Сърбия никога няма да признае Косово в замяна на присъединяване към ЕС

Сърбия знае, че мирът между Русия и Украйна със сигурност ще дойде рано или късно

Белград никога няма да признае независимостта на Косово, властите няма да направят компромис по този въпрос, дори в името на присъединяването към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът на Сърбия Александър Вулин в интервю за руската информационна агенция.

 „Не, това е прекалено, ако ни предложат да признаем Косово и да станем член на ЕС, ние никога няма да го направим“, подчерта Вулин.

Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г., потвърждава, че автономната област Косово и Метохия е част от Сърбия. Косовските власти едностранно обявиха независимостта на провинцията през февруари 2008 г. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС се противопоставят на признаването на Косово.

„Сърбия знае, че мирът между Русия и Украйна със сигурност ще дойде рано или късно.  Накрая ще дойде мир, ще бъде постигнато споразумение, но сега е доста трудно да се разбере с кого Русия трябва да преговаря“, каза Вулин.

Вулин припомни, че Руската федерация се е опитала да преговаря с украинците в Истанбул, дори е подписала споразумение преди две години.

Сърбия, според вицепремиера, „подкрепя например китайската мирна инициатива, защото зад нея стоят наистина добри намерения и желание за намиране на мирно решение“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа