Въвличайки европейската комисия в одиозен комплот

Дъщерята на Цветан Василев потвърди връзката между банкера-беглец и председателя на ВКС

В одиозен комплот замесиха Европейската комисия укриващият се от българските правоохранителни институции фараон Цветан Василев и собствената му дъщеря – Радосвета. Благодарение на финансовите ресурси от източената Корпоративна търговска банка, неспирно дирижирайки всевъзможни “активни мероприятия”, основно у нас, но очевидно дори и в Брюксел, този път Василеви паднаха жертви на собствената си самонадеяност и нанесоха сериозни щети върху имиджа на т.нар. “съдия №1”. Потвърдена бе отдавна подозираната връзка между банкера-беглец и председателя на Върховния касационен съд. Нещо повече, Лозан Панов, който ръководи последната съдебна инстанция, пред която рано или късно ще се гледа делото срещу Цветан Василев, се сдоби със защитник в лицето именно на основния подсъдим за фалита на КТБ.

Изпаднали в безизходица, притиснати от нови разследвания на сръбски и австрийски прокурори, Цветан Василев, съпругата и дъщеря му не спират да фабрикуват компромати, “фалшиви новини” и манипулации, които трябва да ги представят като “жертви”. Вече над две години с производството на откровени лъжи активно се е заела и дъщерята на източилия над 4,5 млрд. лв. от КТБ бивш мажоритарен собственик – Радосвета Василева.

На 11 юли 2018 г. в малко известна платформа за интернет блогъри (предимно от немскоезични държави), дъщерята на банкера-беглец публикува текст на английски език, чиято форма трудно може да се определи като коментар или анализ, защото повече прилича на чернова на съчинение с елементи на разсъждение на посредствен ученик в 8-ми клас. Същата публикация ще се появи и на български език шест дни по-късно - на 17 юли 2018 г. в съществуващия единствено за да пропагандира интересите на фараона от Белград сайт “Фрог нюз”.

И на двете места авторът пропуска да уточни, че всъщност е дъщеря на основния подсъдим в най-големия съдебен процес в България за последните 30-години. За сметка на това (случайно или не), титулува Лозан Панов като “президентът на ВКС”. Само тази очеизвадна грешка, допусната още в началото на текста, е достатъчна, за да откаже всеки уважаващ себе си читател, да губи ценно време с писанията на Радосвета Василева. Текстът на дъщерята на Цветан Василев обаче, оказва се, съдържа пряко доказателство за връзката на подсъдимия фараон с председателя на ВКС.

Как иначе да си обясним, че Василева смята Панов за “смел съдия”, който буквално рискувал живота си. Дъщерята на фалиралия банкер визира катастрофата край Южния парк в края на 2014 г., когато руски гражданин блъсна правещия сутрешния си крос Лозан Панов. Инцидентът стана причина тогавашният съдия от Върховния административен съд, дори за кратко, да се откаже от участие в процедурата по избор на “съдия №1”. И докато за Панов Радосвета Василева не пести суперлативи, то обект на грозни внушения и неистини, са държавните обвинители, дръзнали да изправят пред съда баща й, който всъщност финансира публикуването на съчиненията на дъщеря си.

Радосвета Василева пише статията си, защото била провокирана от изказване на Лозан Панов от 29 май 2018 г. при връчването на специално създадените за целта награди на несъществуващата в правния мир организация “Правосъдие за всеки”. Без да е ясно как бе финансирано наемането на залата в 5-звездния хотел “Балкан” в София, професионални протестъри застанаха рамо до рамо с обслужващи интересите на Цветан Василев наемници, като Георги Георгиев от т.нар. Сдружение “Боец”, за да наградят заедно Лозан Панов. И ако тогава връзката Василев-Панов минаваше през Георгиев, то Радосвета Василева сега я прави директна. В публикацията си дъщерята на укриващия се от българското правосъдие фараон цитира Лозан Панов от въпросното събитие и конкретно оплакването на председателя на ВКС, че “семейството му е подложено на тормоз, защото не се съгласява да изпълни заповедите на изпълнителната власт”.

От Белград до Брюксел

Пет дни след като писаното в Белград съчинение на Радосвета Василева е публикувано в малко известен сайт за блогъри и ден преди да бъде препечатано в сайт, съществуващ за да атакува неудобните на Цветан Василев магистрати, политици и общественици, същият този цитат с “подложеното на тормоз семейство на Лозан Панов” бива изречен не къде да е, а в сградата на Европейската комисия Берлемон.

На 16 юли 2018 г. европейският комисар по въпросите на правосъдието, защита на потребителите и равенството между половете Вера Юрова се оказва въвлечена в одиозен комплот. По време на брифинг за журналисти, кореспондентът на австрийското издание “Ди Пресе” в Брюксел Оливър Гримм отправя въпрос към еврокомисаря, свързан със скорошното уволнение на румънската прокурорка Лаура Кьовеши, с правосъдната реформа в Полша, както и с оплакването на Лозан Панов (без да е споменат поименно). Опитният еврокомисар успява да излезе от ситуацията, като дава да се разбере, че Европейската комисия няма наблюдения в твърдяната посока. Преведено от езика на дипломацията, това ще рече, че внушения за оказван натиск над председателя на ВКС на България най-меко казано не отговарят на истината.

У нас думите на Юрова, разбира се, биват тотално изопачени, като “заслуга” за това имат две медии – БНР и издаваният от подсъдимия Огнян Донев сайт “Клуб Зет” и това далеч не е случайно. Кореспондентът на държавното радио в Брюксел Ангелина Пискова прокарва “фалшивата новина” за политически натиск над Лозан Панов, като твърди, че Юрова обещала да направи проверка. Съпругът на Пискова – Момчил Инджов, работи в другата медия, която първа съобщава “новината” – сайтът “Клуб Зет”. За всеки дипломат е известно, че ако имаше поне доза истина в твърдяното от Радосвета Василева, мултиплицирано от Оливър Гримм и т.н., то ЕК отдавна щеше да е наясно с това.

Самият Лозан Панов не пропуска да се възползва от “активното мероприятие”, спретнато от дъщерята на Цветан Василев и прокарано през “чуждестранен журналист”. На 17 юли 2018 г., след като от дълги месеци не е дефилирал за удобни журналистически въпроси пред асансьора на Висшия съдебен съвет, Лозан Панов не пропуска да коментира питането и отговора на Вера Юрова. На удобно подадения въпрос – дали “заплахите” се отнасят до него и семейството му, Панов “самодоволно” коментира - “защо в България не го питали подобни въпроси?”. Председателят на ВКС изглежда няма никакви притеснения, че му адвокатстват бегълци от правосъдието или провалени политически марионетки, които в последните дни през “културни” интервюта и “екипни” дописки, издадоха страховете на олигархията от дългоочакваното отстраняване на “съдия №1”. Още повече, че мотиви за подобен ход има предостатъчно.

Откакто Лозан Панов е начело на ВКС, т.е. от началото на 2015 г., провокираните от него скандали не спират. Включително и тези, свързани с поставянето на държавни институции и дори на съдии в неловката ситуация – да трябва да разглеждат дела, по които страни са Лозан Панов или собствената му съпруга Елисавета Панова. Така се оказа, че Панов излезе с твърдения за “развинтени болтове” на служебния му автомобил, но не успя да докаже, че не са развити от собствения му шофьор, приятел от училище. Идентична е ситуацията, при която Сметната палата бе принудена, след многократно напомняне и категоричен отказ за изпълнение на разпоредбите на закона, да наложи глоба от 1000 лв. на Панов, която той обжалва по съдебен ред, а съдиите, които я разглеждат, зависят от неговите решения при обсъждане на кадрови въпроси в Съдийската колегия на съдебния съвет. Само че според Панов, не той, а държавните одитори били виновни, че председателят на ВКС е единственият от “тримата големи” в съдебната система, който е отказал да декларира доходи и имущество пред Сметната палата.

Връзките на Василев с австрийски “журналисти” са добре известни

Що се отнася до дословното съвпадение между писанието на Радосвета Василева, предхождащо питането на Оливър Гримм от “Ди Пресе”, то далеч не е изненадващо. Ако се съди по разкритията още от 2014 г., според които Цветан Василев е плащал по 15 000 евро месечно, за да ползва услугите на друг австрийски “журналист” – Маркус Бернат от “Дер Щандарт”. През юни месец тази година Бернат отново бе активиран от беглеца от Белград, за да подпише последния пасквил срещу неудобни за Цветан Василев личности у нас. Това стана, след като австрийските власти започнаха предварително разследване на дейността на Василев в Австрия. Достатъчно е да си припомним, че преди да се укрие в Сърбия, при срутването на пирамидата КТБ, първоначално фараонът се бе установил във Виена.

Има още една индикация, която потвърждава, че Гримм се явява говорител на писанията на Радосвета и Цветан Василеви в полза на Лозан Панов. Вече трети ден няма и ред, написан от Гримм в “Ди Пресе”, по адрес на “изплашения” върховен български съдия. Но ако вземе, че се появи, то със сигурност ще е в духа на творението на Василева – как Брюксел предал “смелия” Лозан Панов! Но въпреки всичко изброено дотук, от писанието на Радосвета Василева все пак полза има. Защото в Европейската комисия вече са напълно наясно, че сред най-ревностните защитници на председателя на Върховния касационен съд в България се оказват бегълци от правосъдието, обвинени за фалит на банка и олигарси. Така в Берлемон вече ще могат да си отговорят и на истински важния въпрос – защо в България няма ефективни присъди за корупция?

Коментари

Задължително поле