Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Илияна Йотова връчи български документи на спасителя от Лим Сафет Баличевац

Задържаха петима, докато произвеждат синтетичен наркотик

Поздравихме Кувейт за Националния празник Посланикът у нас Н. Пр. г-н Якуб Ал Атиики даде грандиозен прием в хотел „Маринела”

Юнкер тръгва на балканска обиколка Ще посети Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово

Китай с мерки срещу стриптийза по време на погребения

Раздадоха вторите Lifestyle Awards Емануела, Константин, Криско, Мегз, Фики и Тита сред големите победители на вечерта

Моу се превръща в бедствие

Стоян Александров с две обвинения за банкови сделки без разрешение

Полицията задържа четирима иманяри Предотвратена е незаконната продажба на ценни монети

Побой между работници в кравеферма завърши със счупена ръка

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Във Варна откриха паметна плоча на възрожденеца Петър Енчев

Паметна плоча на родения преди 160 години възрожденец революционер Петър Енчев откриха кметът на Варна Иван Портних и художникът Венелин Иванов. Тя е поставена върху фасадата на къщата му на бул. “Сливница”. На церемонията присъства и правнучката на общественика Деси Енчева.

“За мен е важно, че Петър Енчев е бил баща на пет деца. Всички са учили в чужбина, но са се върнали в нашата държава. Той е повтарял през цялото време – колкото езика знаете, толкова пъти сте човеци и имате право на избор”, разказа наследничката му, която заедно със свои роднини има амбицията да направи музей за живота и делата на прадядо си.

“Поздравявам фамилия Енчеви за начина, по който опазват наследството му, включително и за доброто стопанисване на сградата, която е паметник на културата. Тази плоча е поредна стъпка в усилията ни за съхраняване на историческата ни памет”, заяви кметът Иван Портних, след като разгледа дома на видния варненец, известен като съосновател на “Българското параходно дружество в Черно море” и на Варненското археологическо дружество. Петър Енчев е роден в Тулча.

Получава много добро образование в Болградската гимназия и Тодор-Минковия пансион в руския град Николаев. Тогава се запознава с Иван Вазов, Стефан Стамболов и Панайот Волов, с когото заедно учителстват в Шумен. Поради проблеми с местната власт са арестувани и принудени да избягат отвъд Дунава. Там Енчев взема активно участие във възстановяването на БРЦК. Участва в сраженията при Гредетин и Алексинеци по време на Сръбско-турската война от 1876 г. След Освобождението се включва в движение за Съединението на България и се установява във Варна, където през 1888 г. става директор на местния клон на БНБ и развива активна обществена дейност до смъртта си през 1922 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете