Във Варна правят уникална трансплантация на дървета

Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Във Варна тръгна уникална практика за спасяване на дървета от отсичане, попаднали в района на обществен строеж. Трансплантацията се извършва с немската машина „Оптимал 2500”, предназначена да премества дървета с диаметър 30-35 см и обиколка 1-1.20 м, но при прецизно боравене се стига и до по-големи параметри.

Процедурата се извършва по предписание на специалистите от община Варна и със заповед на кмета Иван Портних. Последното преместено дърво беше 30-годишна липа, попаднала на място, определено за строеж на нова жилищна сграда на ул.”Струга”, която с цялата си коренова система е засадена вече на ул. „Васил Априлов”.

Спасени до момента във Варна са 50 дървета –липи, кипариси, ели и други, заявки има за още 40, а за Пловдив -28, посочва Николай Димитров, шеф на фирмата –изпълнител „Никман Канал Сервиз”. Машината „Оптимал 2500” е с тегло 6350 кг и е снабдена с 5 лопати от високо закалена стомана с форма на Орлов нокът. Те загребват цялата коренова система с голям обем почва от 4 кубика около нея, така че да не се нарани.

Технологията е разработена по начин, който да намали стреса на трансплантираното дърво и да се гарантира по-висока степен на успех, обясни за „Труд” Димитров. Подготовката започва седмица преди самото преместване с няколко пъти поливане на почвата, за да омекне , а при по-големите широколистни дървета се извършва резитба на короната, за да съответства на редуцираната коренова система.

Трасира се настоящото местоположение и това на новото пресаждане за наличие на подземни комуникации. След това се прави изкопът с размери 250 см ширина и 160 см дълбочина, машината се центрира спрямо дървото, лопатите се забиват, обтяга се с колани на три точки с цел да не се размести при транспортирането до мястото на засаждане. След поставянето му в новия изкоп, се укрепва на три точки под 45 градуса с проволки с различен диаметър според големината на дървото, а и след това са важни грижите и поддръжката с наторяване и напояване. Традиционната практика досега при нов строеж беше да се отсича дървото и да се засаждат 3 нови фиданки, които обаче не винаги оцеляват, припомнят общинските еколози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони