Ремонт затваря едната лента на тунел „Траянови врата“

30 нови заразени с коронавирус за денонощието, общо стават 611 Излекувани вече са 48 българи

ООН прати 90 тона помощи на Венецуела

2000 починали от Covid-19 за пореден ден в САЩ

Доклад: Пандемията може да тласне към бедност над половин милиард души

Институтът по микробиология на БАН разработва ваксина срещу коронавируса

Започва масовото тестване за Covid-19 в Банско

Премиерът и Светия синод обсъждат мерките за предстоящите празници

Тръмп: Борис Джонсън изглежда е по-добре

Ето какво ще е времето днес

Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Лична вражда обезглави Българската банка за развитие Кръгът „Капитал“ отмъсти на Стоян Мавродиев

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Георги Близнашки

Точно заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещете на България. Вижда се какво се случва с прехвалената полупрезидентска система във Франция, когато се стигне до масови протести, особено в такива мащаби- веднага лъсва тази уязвимост на подобна система. Всичко опира до един човек там – и когато той загуби довернието на обществото, нещата се сриват, никой не може да спре тази разруха. Това посочи проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, бивш служебен премиер на България между август и ноември 2014 г., по Канал 3.

„При парламентарната форма на управление Парламентът, добър или лош, с всичките му недостатъци, попива общественото напрежение. Докато във Франция мнозинството на Макрон бе формирано по много особен начин, неговата формация „Напред Франция“ не е традиционна партия, там тези хора бяха привличани с подаване на молби“, посочи професор Близнашки. „Те лесно се разколебават, нямат трайни ангажименти и при подобни кризисни ситуации устоите на държавата се разклащат. Представете си какво ще стане тук, ако имаме такава система – излизат 50-60 000 души в центъра на София и всичко приключва“.

Сравнявайки протестите във Франция и в България, проф. Близнашки изтъкна: „Във Франция хората знаят за какво протестират – темата е социалната справедливост, а тук у нас имат странни искания от типа „смяна на системата“, каквото и да означава това. Там протестират по точни, конкретни проблеми, там на улиците излизат хората, които работят, плащат данъците. Очевидно там е прекъсната нишката – не само там, доверието между гражданите и институциите намаля“.

По повод дългоочакваното изявление на президента Макрон тази вечер проф. Близнаков каза: „Очевидно е, че тази вечер Макрон ще трябва да направи невъзможното – да промени своя стил да бъде над нещата, както „Господин Юпитер“, всевластният господар, който движи световните проблеми и забравя за хората от собствения му народ“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Естествено, че на оядените тулуми не им отърва да признаят, че системата не струва. А разликата с франция е, че ние сме видели и 2 и 200 за разлика от заоадноевропейските говеда със „смененчип“…

    1. Ти не си говедо, защото всяко говедо е с пъти по-умно и по-интелигентно от теб и колегите ти от тролската група на нинова. Няма толкова низше и толкова тъпо животно, с което да ви сравня.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.