Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Георги Близнашки

Точно заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещете на България. Вижда се какво се случва с прехвалената полупрезидентска система във Франция, когато се стигне до масови протести, особено в такива мащаби- веднага лъсва тази уязвимост на подобна система. Всичко опира до един човек там – и когато той загуби довернието на обществото, нещата се сриват, никой не може да спре тази разруха. Това посочи проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, бивш служебен премиер на България между август и ноември 2014 г., по Канал 3.

„При парламентарната форма на управление Парламентът, добър или лош, с всичките му недостатъци, попива общественото напрежение. Докато във Франция мнозинството на Макрон бе формирано по много особен начин, неговата формация „Напред Франция“ не е традиционна партия, там тези хора бяха привличани с подаване на молби“, посочи професор Близнашки. „Те лесно се разколебават, нямат трайни ангажименти и при подобни кризисни ситуации устоите на държавата се разклащат. Представете си какво ще стане тук, ако имаме такава система – излизат 50-60 000 души в центъра на София и всичко приключва“.

Сравнявайки протестите във Франция и в България, проф. Близнашки изтъкна: „Във Франция хората знаят за какво протестират – темата е социалната справедливост, а тук у нас имат странни искания от типа „смяна на системата“, каквото и да означава това. Там протестират по точни, конкретни проблеми, там на улиците излизат хората, които работят, плащат данъците. Очевидно там е прекъсната нишката – не само там, доверието между гражданите и институциите намаля“.

По повод дългоочакваното изявление на президента Макрон тази вечер проф. Близнаков каза: „Очевидно е, че тази вечер Макрон ще трябва да направи невъзможното – да промени своя стил да бъде над нещата, както „Господин Юпитер“, всевластният господар, който движи световните проблеми и забравя за хората от собствения му народ“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Естествено, че на оядените тулуми не им отърва да признаят, че системата не струва. А разликата с франция е, че ние сме видели и 2 и 200 за разлика от заоадноевропейските говеда със „смененчип“…

    1. Ти не си говедо, защото всяко говедо е с пъти по-умно и по-интелигентно от теб и колегите ти от тролската група на нинова. Няма толкова низше и толкова тъпо животно, с което да ви сравня.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.