Възрастна жена от Русе стана поредната жертва на телефонна измама

Възрастна жена от Русе е попаднала в капана на телефонните измамници вчера и се е разделила с пари и злато на обща стойност за над 2 хиляди лева.

Преди обяд 80-годишната жена била потърсена по мобилен телефон от мъж, който се представил за полицай. Обяснил й, че колегите му са блокирали улицата, на която живее. Уведомил я, че се провежда операция по задържане на група телефонни измамници, които е възможно да я потърсят. Докато той я държал на линия на мобилния телефон, последвало позвъняване и на домашния, на който мъжки глас я заплашил, че ще я посети в дома й след десетина минути и ако не му даде всичките си налични пари и злато ще я нарани. Тя затворила стационарния телефон и доверчиво обяснила на представилия се за полицай, който чакал на другата линия, за заплахата. Вече убедена, че говори със служител на реда, жертвата изслушала и инструкциите му - да изпълни исканията им, за да могат да ги заловят. Отново последвали серия от обаждания и заплахи. Първо я накарали да излезе и да остави парите и златото до трафопост, близо до блока й, но тя отказала. Последвала втора заповед - да ги хвърли през терасата на жилището си, но да побърза, защото измамниците приближавали и ще могат да ги хванат на местопрестъплението.

Така жената се разделила със сума от около 1 200 лева и с около 20 г злато. Едва по-късно, когато се успокоила, тя осъзнала, че е попаднала в измамна схема. Сигналът е документиран в Първо РУ, по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, работата по него продължава.

Коментари

Задължително поле