Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Пащърнакът усилва имунитета Може да се консумира и суров, и сготвен

САЩ евакуира със самолет всички свои граждани и дипломати от района на Ухан в Китай

Трима демонстранти са убити в Ирак

Започна спешното заседание на НКП на „Левски“

Спасяват пострадал турист на Скакавишкия водопад с хеликоптери, транспортират го в болница

Над 5 хиляди души са заболели от грип за една седмица у нас

Китай спира груповите екскурзии в чужбина и страната

Полицията в Пловдив с масирани проверки на месопреработватели Разследват хранително предприятие за незаконен добив на подпочвени води

Причината за смъртта след кръвопреливане в болницата в Русе не е малария

Смъртта на възрастния мъж в „Специализирана болница за активно лечение за пневмо- фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков-Русе“ в края на миналия месец не е причинена от малария.

Това сочат резулатите от експертната проверка по случая, съобщават от пресцентъра на УМБАЛ – Русе.

80-годишният мъж е бил с много заболявания – продължителна анемия, саркоидоза, освидетелстван е от ТЕЛК с определена степен нетрудоспособност, имал е и кардиологични проблеми. Той е лежал многократно в Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Русе. В кръвта му обаче е открита малария.

Проверката е установила, че това се е случило, след като му е прелята кръв, взета при кръводарителска акция, след извършен преглед от лекар на УМБАЛ-Русе АД и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя, без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от кръводарителя.

След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм – председател на БАМ, Национален център по заразни и паразитни болести и д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ-Русе и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в болницата в Русе не е причинена от малария.

Няма данни за медицинска документация на чуждия гражданин, дарил кръвта. По отношение на същия са взети необходимите мерки – лечение и наблюдение с цел неразпространяване на причинителя на посоченото заболяване.

При тези данни, ръководството на УМБАЛ-Русе АД е наложило на лекаря, извършил вземането на кръвта, дисциплинарно наказание – предупреждение за уволнение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.