На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Причината за смъртта след кръвопреливане в болницата в Русе не е малария

Смъртта на възрастния мъж в „Специализирана болница за активно лечение за пневмо- фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков-Русе” в края на миналия месец не е причинена от малария.

Това сочат резулатите от експертната проверка по случая, съобщават от пресцентъра на УМБАЛ – Русе.

80-годишният мъж е бил с много заболявания – продължителна анемия, саркоидоза, освидетелстван е от ТЕЛК с определена степен нетрудоспособност, имал е и кардиологични проблеми. Той е лежал многократно в Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Русе. В кръвта му обаче е открита малария.

Проверката е установила, че това се е случило, след като му е прелята кръв, взета при кръводарителска акция, след извършен преглед от лекар на УМБАЛ-Русе АД и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя, без да се отчетат данните от декларацията, попълнена от кръводарителя.

След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм – председател на БАМ, Национален център по заразни и паразитни болести и д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ-Русе и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в болницата в Русе не е причинена от малария.

Няма данни за медицинска документация на чуждия гражданин, дарил кръвта. По отношение на същия са взети необходимите мерки – лечение и наблюдение с цел неразпространяване на причинителя на посоченото заболяване.

При тези данни, ръководството на УМБАЛ-Русе АД е наложило на лекаря, извършил вземането на кръвта, дисциплинарно наказание – предупреждение за уволнение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.