Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

Полицията в Афганистан ликвидира въоръжени нападатели, включително атентатори-самоубийци, които атакуваха Министерството на информацията в Кабул. Кризата продължи близо шест часа. Говорител на талибаните отрече отговорност за нападението, досега признание няма и от афганистанския клон на "Ислямска държава", информира БНТ.

Ударът беше нанесен в центъра на Кабул, в близост до хотел, използван от чужденци, други две министерства и Президентския дворец. Един от нападателите е проникнал в атакуваната сграда, друг е детонирал експлозивите си отвън, а трети е бил застрелян от силите за сигурност. 18-етажното Министерство на информацията е сред най-високите постройки в Кабул. Стотици цивилни бяха евакуирани.

"Обядвахме, когато чухме мощна експлозия. Веднага грабнах децата и влязохме в паник-стаята, където изчакахме идването на силите за сигурност", заяви Рабия - възпитателка в детската градина към министерството.

Часове по-рано бяха отменени преговори между талибаните и около 250 представители на афганистанските власти. Конференцията беше насрочена за днес и утре в Катар. Талибаните, които преговарят и с американски представители, се оплакаха от размера и статута на афганистанската делегация. Те обвиниха правителството в Кабул, че саботира усилията за мир. Целта е намиране на изход от гражданския конфликт в Афганистан и договорено изтегляне на американските части.

Коментари

Задължително поле