Въпреки призивите да бъде вкарана в затвора, Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на ЕК

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на Европейската комисията с мнозинство от 401 гласа. Тя се нуждаеше от 360, за да си подсигури поста.  

От общо 707 гласували, 401 евродепутати подкрепиха Фон дер Лайен. 284 от законодателите бяха против, а 15 се въздържаха. 

Вотът беше напрегнат, тъй като няколко евродепутати изразиха съмнението си дали трябва да дадат гласа си за нея. "Зелените" я призоваха да не изоставя "Зелената сделка", каквото впечатление остана от речта й преди гласуването. Чуха се дори призиви Фон дер Лайен да бъде вкарана в затвора.

Без изненада Фон дер Лайен беше подкрепена от ЕНП.

„Ако искате да защитите демокрацията, гласувайте днес за Урсула фон дер Лайен“, каза Манфред Вебер, който представлява нейната собствена дясноцентристка Европейска народна партия. Той цитирай нейната подкрепа за Украйна, подкрепата за малкия бизнес и идеала за равенство между половете.

Лидерът на социалистите пък призова Фон дер Лайен да държи крайната десница под контрол. Ираче Гарсия каза пред залата: „Ние ще бъдем твърда опора на крайната десница в целия Европейски съюз. Нашата подкрепа за вашето председателство ще зависи от необходимостта да предложим проект на Европа, който слага край на неравенството и гарантира равни възможности. Трябва да знаете коя е правилната страна на историята. Изправете се срещу реакционните сили, които защитават неустойчив екологичен дневен ред, които подкопават жените и ЛГБТИ общността, които дехуманизират мигрантите и бежанците.“

Лидерът на социалистите също така призова за мирна конференция, която да доведе до признаване на палестинската държава.

Против Урсула фон дер Лайен се изказа Джордан Бардела от "Националното обединение" на Франция.

Не е изненадващо, че крайнодясната група Патриоти за Европа се противопоставя на кандидатурата й - всъщност всяко предположение, че тя е ухажвала гласовете им, може да се окаже неприятно за нейната основна коалиция.

Бардела каза, че е против „наказателната екология“ и масовата миграция, заявявайки, че гласуването за фон дер Лайен би означавало игнориране на резултатите от изборите в ЕС, които „укрепиха патриотичните сили“, отдадени на традицията и идентичността.

Валери Хайер от центристката либерална коалиция Renew на Еманюел Макрон се ангажира, че нейната група ще бъде "взискателен, но надежден" партньор за Фон дер Лайен.

Хейър цитира отбраната, Украйна и свободата в реч. Тя обаче настоя да не се променя политиката на ЕС за околната среда.

"Не отменяйте Зелената сделка“, казва тя.

Не липсваха и драми по време на речите. Докато Валери Хайер говореше, румънският евродепутат Диана Шошоака сипеше подигравки. Тя получи нареждане да напусне залата.

„Това е третият път, в който правите това. Моля членът да бъде изведен от стаята“, каза председателят на парламента Роберта Мецола. „Нека повторя, моля членът да бъде изведен от стаята сега.“

След това тя беше смъмрена от президента, че е крещяла на разпоредителите, които са се опитвали да я отстранят.

"Не викайте на разпоредителите. Колко хора, колко колеги трябва да дойдат, за да ви изведат от стаята?", възмути се  Мецола  и добави: „Мисля, че говорихте достатъчно.“

Шошоака е от румънската партия SOS, която не е свързана с нито една от парламентарните групи. Докато се опитваха да я изведат от залата, тя размахваше икона срещу Фон дер Лайен.

Манон Обри от левицата произнесе пламенна реч, в която упреква Фон дер Лайен, че се фокусира върху конкурентоспособността, а не върху бедността или безработицата.

Съпредседателят на Зелените Тери Райнтке предупреди, че „не можем да се оттеглим от "Зелената сделка“, тъй като Европа на свой ред е засегната от суша и наводнения, унищожаващи поминъка.

Германският депутат каза, че Европа се нуждае от нов „Закон за адаптиране към климата“, за да увеличи устойчивостта и да защити критичните водни запаси. Мащабните инвестиции в екологична индустрия не са несъвместими с конкурентоспособността, каза тя.

Райнтке също така призова за реформа на общата селскостопанска политика – хиляди фермери не могат да си изкарат средства за приличен живот и „заслужават по-добро“.

Социалното неравенство трябва да бъде преодоляно на фона на кризата с разходите за живот: историята показва, че нарастващото социално неравенство е „заплаха за демокрацията“, допълни тя и призова за реформиране на външната политика, политиката на отбраната и сигурността на ЕС, която е „твърде фрагментирана“. 

Изискването за единодушие при гласуването в Съвета на ЕС трябва да бъде премахнато, добави тя: „Да махнем ветото!“ 

„Излезте от своята кула от слонова кост и се изправете срещу реалността“, каза Обри от партията „Непреклонната Франция“, сравнявайки заплатата на Фон дер Лайен от 30 000 евро на месец с милионите европейци, принудени да пропускат хранене.

Обри приветства обявяването на комисар по жилищното строителство, но казва, че миграционната политика на Фон дер Лайен е създала „Европа от бодлива тел“.

Тя превишава определеното й време и многократно бе призовавана да завърши от Мецола.

Имаше и кратка, но много остра намеса от полския евродепутат Ева Заянчковска-Херник, лидер на групата на ултракрайно дясната група Европа на суверенните нации (ESN).

Тя обвини Фон дер Лайен, наред с други неща, че е унищожила селското стопанство, правейки европейците все по-бедни и по-бедни и е отговорна за „всяко изнасилване и подли атаки, извършени от нелегални мигранти“.

„Трябва да отидете в затвора, а не в Европейската комисия“, заключи тя и добави, че повторното й назначаване ще доведе до по-нататъшен колапс на ЕС.

Подкрепата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като президент на Комисията „не е лесен избор“, казва депутатът от Renew Europe Гербен-Ян Гербранди.

„Вие ни дадохте основание да ви вярваме, когато се вслушахте в призива на милиони европейци и започнахте да действате по отношение на климатичната криза, но поставихте на изпитание нашето доверие, когато обърнахте гръб на природата“, каза той.

Собствената десноцентристка група на Европейската народна партия на Фон дер Лайен се опита упорито да блокира приемането на Закона за възстановяване на природата през парламента и тя лично оттегли предложението за намаляване на употребата на пестициди на фона на протести на фермери.

„Вашите насоки са силни по отношение на климата, но отново са слаби по отношение на биоразнообразието“, казва Гербранди, изисквайки да знае дали фон дер Лайен ще поддържа цялата Зелена сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа