Въпреки призивите прекратяване на огъня: Нетаняху нареди подновяване на бомбардировките с "пълна сила"

Карамала Дахер/Ройтерс

Израел и групировката Хизбула отхвърлиха предложението за прекратяване на огъня, представено от Съединените щати, Франция, Германия и Европейския съюз, заедно с други страни. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова армията да поднови бомбардировките с "пълна сила", а лидерът на Хизбула казва, че не може да има примирие, освен ако Израел също не спре военните операции в южната част на Ивицата Газа.

Израелските военни съобщиха, че нанасят удари в ливанската столица Бейрут, а Хизбула твърди, че е атакувала израелски военен обект при удари по Северен Израел

Израел продължи да бомбардира десетки цели на Хизбула в Ливан в четвъртък, съобщава Скай нюз. От друга страна, Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че близо 45 снаряда са били изстреляни от Ливан. "Приблизително 45 снаряда, произхождащи от Ливан, бяха идентифицирани, някои бяха прихванати, а други паднаха в открити райони", се казва в изявление на армията, в което се посочва, че израелските военни самолети продължават да нанасят удари по цели на ливанското шиитско движение Хизбула "в няколко района в Южен Ливан". Райони около северния израелски град Кирят Шмона са били ударени от ракети, изстреляни от Ливан. Хизбула заяви, че е "бомбардирала комплексите на военната промишленост Рафаел", използвайки "ракетни залпове", според превод на АФП.

Съобщава се за повече от 600 убити в Ливан

Според ливанските власти от понеделник насам израелските атаки са убили повече от 600 души в Ливан, включително много цивилни, докато подкрепяното от Иран ливанско ислямистко движение засили ракетен обстрел в Северен Израел и за първи път атакува град Тел Авив.

В четвъртък израелските военни обявиха, че техните бойни самолети са атакували 75 военни цели на Хизбула през нощта в Южен Ливан и равнината Бекаа в източната част на страната - и двете "крепости" на Хизбула. Според ливанското министерство на здравеопазването нападение е довело до смъртта на най-малко девет смъртни случая и 11 ранени в Юнин.

Израелският външен министър Израел Кац каза в четвъртък, че няма да има прекратяване на огъня с движението Хизбула в Ливан. "Няма да има прекратяване на огъня на север. Ние ще продължим да се борим срещу терористичната организация Хизбула с всички наши сили до победа и до безопасното завръщане на жителите на севера по домовете им", написа Кац в мрежата X.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който замина за Ню Йорк в четвъртък сутринта, за да говори пред Общото събрание на ООН в петък, каза, че армията ще продължи борбата си срещу Хизбула "с цялата необходима сила". "Това е американско-френско предложение, на което премиерът дори не отговори", каза кабинетът на Нетаняху, цитиран от АФП.

А израелският министър на финансите Бецалел Смотрич отхвърли всяка идея за примирие с Хизбула. "Кампанията на север трябва да приключи само по един начин: Смазване на Хизбула и елиминиране на способността й да навреди на жителите на север r в Израел", написа Смотрич в социалната мрежа X, добавяйки, че "врагът не трябва да се дава време да се възстанови от жестоките удари, които получи, и да се реорганизира, за да продължи войната след 21 дни".

Ливанският премиер отрича да е подписал водената от САЩ рамка за прекратяване на огъня

Временният премиер на Ливан Наджиб Микати отрече съобщенията, че е подписал рамка за прекратяване на огъня за Ливан, предложена от Съединените щати и техните съюзници. Медийни съобщения твърдяха по-рано, че Микати е подписал предложение за прекратяване на огъня след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и Амос Хохщайн в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Кабинетът на Микати каза, че министър-председателят е пояснил, че е приветствал изявлението на САЩ относно рамковото предложение, но прилагането му трябва да дойде чрез "израелски ангажимент" към международните резолюции.

Хизбула не е коментирала предложението, нито го е приела. Без подкрепата на групата, подписването на Микати едва ли ще бъде ефективно.

Призивът за 21-дневно примирие 

Призив за 21-дневно примирие САЩ, ЕС, Канада, Австралия, Япония и няколко европейски и арабски страни призоваха в сряда вечерта за "незабавно 21-дневно прекратяване на огъня" в Ливан, където конфликтът между Израел и Хизбула заплашва да погълне целия регион. „Призоваваме за незабавно примирие от 21 дни на границата между Ливан и Израел, за да дадем шанс на дипломацията“ във връзка със ситуацията в Ливан и Ивицата Газа, се казва в изявлението, подписано от САЩ, Франция, ЕС, Австралия, Канада, Германия, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар. "Време е да постигнем дипломатическо споразумение, което позволява на цивилните от двете страни на границата да се завърнат у дома в пълна безопасност", се казва в изявление на Белия дом.

Надежди в Ливан Ливанският премиер Наджиб Микати изрази надежда, че скоро може да бъде постигнато прекратяване на огъня, което да прекрати боевете между Израел и подкрепяното от Иран движение Хизбула. Микати приветства призива за 21-дневно примирие, но каза, че ключът към прилагането му е Израел, който премести войски по-близо до Ливан, да се ангажира с изпълнението на международни резолюции. Запитан дали скоро може да бъде постигнато прекратяване на огъня, Микати каза на Ройтерс: "Да се ​​надяваме, че е така". Временната администрация на Микати включва министри, избрани от Хизбула, считана за най-силната политическа сила в страната. Прекратяването на огъня ще се прилага за „синята линия“ между Израел и Ливан, разделителната линия между Ливан и Израел и ще позволи на страните да преговарят за потенциално дипломатическо решение на конфликта, каза високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Израел се подготвя за сухопътна инвазия в Ливан

Командващият армията на Израел каза на войниците да бъдат готови за сухопътна офанзива срещу Хизбула. Между другото две бригади резервисти скоро ще се присъединят към войските, които вече са на границата, а премиерът Нетаняху е свикал кабинета по сигурността. За трети пореден ден Израел предприе нови атаки срещу терористи. Тя бомбардира близо 300 цели в Ливан, убивайки повече от 50 души, след като терористичната група първо атакува Тел Авив с балистична ракета. Началникът на щаба на израелските сили за отбрана Херци Халеви каза, че самолетите са нанесли удари, "за да подготвят почвата за евентуално навлизане" на сухопътни войски и също така да продължат да удрят Хизбула, пише The Guardian.

"За да постигнем това, ние подготвяме процес на маневра, което означава, че ще стъпите на вражеска територия, ще влезете в села, които Хизбула е подготвила като големи военни аванпостове с подземна инфраструктура, опорни пунктове и точки за изстрелване на нашата територия и с помощта на които извършват атаки срещу израелски цивилни. Вашето влизане в тези зони ще бъде със сила. Ще се срещнете с оперативни служители на Хизбула, които ще видят какво означава да се изправиш срещу професионална, висококвалифицирана сила с боен опит. Ще влезете и ще покажете, че сте много по-силни и много по-опитни от тях", каза Халеви на войниците.

Катар твърди, че получава "ужасяващи доклади" от Ливан

Катар твърди, че получава "ужасяващи доклади от Ливан за нападения на цели семейства по начин, подобен на зверствата в Газа". Правителственият говорител Маджед ал-Ансари призова за деескалация на ситуацията в Ливан по време на пресконференция в Доха. Ал-Ансари казва, че катарското правителство не вижда "никаква дискриминация между цивилни и бойци в тези атаки". Коментарите му идват след съвместния призив на Катар - заедно с 12 държави, включително САЩ и Обединеното кралство - за прекратяване на огъня между Израел и Хизбула. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток