Върнаха за доразследване делото за отровната царевица, която вкара семейство с дете в болница

Съдебната палата в Сливен

Съдът върна на Районната прокуратура в Сливен делото за отровната царевица, която вкара цяло семейство в болница и стана причина за евакуация на живущите в триетажна кооперация в града, съобщиха от съдебната палата.

Скандалният случай гръмна на 4 февруари миналата година, след като двама родители и малкото им дете постъпиха в областната болница след продължително повръщане и отпадналост. Бащата бе приет първоначално в реанимация. Оказа се, че семейството и вдишало отровни изпарения от пестицид. Те били излъчени от гаражното помещение на съсед, където били складирани и обработени с "фостоксин" 700 кг царевица. Препаратът се използва срещу гъгрици. Отровната смрад се е разпростанила в апартаментите през отдушниците. Силно токсичното съединение азотен оксид се отделя при овлажняване на фуража, както е станало. Препаратът не е забранен, но може да се прилага само от лицензирани фирми, казаха при разкриването на случая от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Започналото досъдебно производство бе за това, че са нарушени правилата за съхранение на царевицата и с това е създадена опасност за живота и здравето на други лица.

В началото на януари т.г. Районната прокуратура е прекратила досъдебното производство с мотива, че липсват данни за престъпление от общ характер. Районният съд обаче отмени постановлението за прекратяването, а Окръжният съд потвърди становището на първата инстанция и върна делото за доразследване. Сред мотивите на съда се посочва, че не е разследвано дали складирането на отровна царевица в гараж в жилищна сграда е допустимо, има ли правила за това и какви са те, не е назначена допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която да установи по какъв начин и в каква степен съхранението на този обработен с химикали фураж застрашава здравето и живота на други лица, не е направена проверка и за развитието на административно-наказателното производство срещу собственика на царевицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право