Министър-председателят Бойко Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Мъж, опитал да убие брат си, застава пред Темида

Жена е била убита в Перник, задържана е дъщеря й

Причината за катастрофата в Египет е несъобразена скорост (СНИМКИ)

Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Върховният административен съд е оставил без разглеждане жалбата на Слави Трифонов срещу резултите от референдума

Снимка: Архив

С определение от 23 ноември тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева е оставил без разглеждане жалбата на Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г., подадена чрез Станислав Тодоров Трифонов.

Това показа справка на “Труд онлайн” за хода на делото в регистъра на ВАС.

Мотивите са решението на върховните съдии са два.

Първият е, че конкретните решения на ЦИК, които от “Шоуто на Слави” са атакували, нямат самостоятелен характер, поради което не подлежат на самостоятелно обжалване.

“В случая оспореното решение съдържа фактически и числови данни, които са включени в решението за обявяване на окончателния резултат от гласуването, съдържа съставните елементи на решението за обявяване на резултатите, поради и което не подлежи на самостоятелно обжалване,а контрола за валидност на данните отразени в него се осъществява при обжалване на окончателното решение за обявяване на резултатите от гласуването и контрола за законосъобразност по реда на чл.24 от ЗПУГДВМС (закона за референдумите, бел. ред.)”, обясняват от ВАС.

Вторият мотив на магистратите е липса на правен интерес на шоумените за отмяна на атакуваните от тях решения на ЦИК. “Правният интерес да се иска отмяната на един административен акт се обуславя от непосредственото негативно въздействие в правната сфера на лицето, до което се отнася този акт”, обясняват съдиите. “Инициативният комитет регистриран по реда на чл.16, ал.2 от ЗПУГДВМС за участие в информационно-разяснителна кампания за провеждане на националния референдум, не е активно легитимиран да обжалва актове на Централната комисия за провеждане на национален референдум, издадени след провеждане му, поради това, че неговата регистрация и участие е лимитирано по отношение информационно-разяснителна кампания и до провеждане на националния референдум. След провеждане на националния референдум за Инициативния комитет е отпаднал правния интерес от оспорване на актове Централната комисия издадени след провеждането, поради и което неговото право на жалба е погасено”, мотивират се магистратите.

Още с първото си определение по делото – от 16 ноември, ВАС е поискал от комитета на Слави в тридневен срок “да обоснове пряк и непосредствен правен интерес от оспорването и с какво се засягат или нарушават права, свободи или законни интереси от него или какви задължения поражда за него”. От шоуто са отговорили, че оспорват като комитет в подкрепа на отговори “да”, а не като комитета, събрал подписката за референдума, защото се борят за задължителност на решенията от допитването (за което не стигнаха 12 хил. гласа). Магистратите обаче определят жалбата като недопустима.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните, че е обявено.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Славчо тъпака да си разкарва щото дотегна на всички с некадърността и простотията си.Жалък комплексар и нещастник

  2. Вместо да дънят чалга или да ръсят простотии и цинизми, да бяха си направили труда да обяснят какво представлява и какви са последиците от мажоритарния вот.Ама и те чак сега го разбраха.

    1. Все-повече става ясно коя е новата любовница на бaнkянckия чукундур. Казва се Атанасова.

  3. та до кога смятате да ни занимавате с тоя клоун славчо !? въпроса е към труд бг .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.