Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Пожарникари и доброволци потушиха голям пожар край Трявна

Върховният административен съд е оставил без разглеждане жалбата на Слави Трифонов срещу резултите от референдума

С определение от 23 ноември тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева е оставил без разглеждане жалбата на Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г., подадена чрез Станислав Тодоров Трифонов.

Това показа справка на „Труд онлайн“ за хода на делото в регистъра на ВАС.

Мотивите са решението на върховните съдии са два.

Първият е, че конкретните решения на ЦИК, които от „Шоуто на Слави“ са атакували, нямат самостоятелен характер, поради което не подлежат на самостоятелно обжалване.

„В случая оспореното решение съдържа фактически и числови данни, които са включени в решението за обявяване на окончателния резултат от гласуването, съдържа съставните елементи на решението за обявяване на резултатите, поради и което не подлежи на самостоятелно обжалване,а контрола за валидност на данните отразени в него се осъществява при обжалване на окончателното решение за обявяване на резултатите от гласуването и контрола за законосъобразност по реда на чл.24 от ЗПУГДВМС (закона за референдумите, бел. ред.)“, обясняват от ВАС.

Вторият мотив на магистратите е липса на правен интерес на шоумените за отмяна на атакуваните от тях решения на ЦИК. „Правният интерес да се иска отмяната на един административен акт се обуславя от непосредственото негативно въздействие в правната сфера на лицето, до което се отнася този акт“, обясняват съдиите. „Инициативният комитет регистриран по реда на чл.16, ал.2 от ЗПУГДВМС за участие в информационно-разяснителна кампания за провеждане на националния референдум, не е активно легитимиран да обжалва актове на Централната комисия за провеждане на национален референдум, издадени след провеждане му, поради това, че неговата регистрация и участие е лимитирано по отношение информационно-разяснителна кампания и до провеждане на националния референдум. След провеждане на националния референдум за Инициативния комитет е отпаднал правния интерес от оспорване на актове Централната комисия издадени след провеждането, поради и което неговото право на жалба е погасено“, мотивират се магистратите.

Още с първото си определение по делото – от 16 ноември, ВАС е поискал от комитета на Слави в тридневен срок „да обоснове пряк и непосредствен правен интерес от оспорването и с какво се засягат или нарушават права, свободи или законни интереси от него или какви задължения поражда за него“. От шоуто са отговорили, че оспорват като комитет в подкрепа на отговори „да“, а не като комитета, събрал подписката за референдума, защото се борят за задължителност на решенията от допитването (за което не стигнаха 12 хил. гласа). Магистратите обаче определят жалбата като недопустима.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните, че е обявено.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Славчо тъпака да си разкарва щото дотегна на всички с некадърността и простотията си.Жалък комплексар и нещастник

    1. този за когото пишеш те гледа от огледалото…

  2. Вместо да дънят чалга или да ръсят простотии и цинизми, да бяха си направили труда да обяснят какво представлява и какви са последиците от мажоритарния вот.Ама и те чак сега го разбраха.

    1. Все-повече става ясно коя е новата любовница на бaнkянckия чукундур. Казва се Атанасова.

  3. та до кога смятате да ни занимавате с тоя клоун славчо !? въпроса е към труд бг .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.