В Асеновград продължават с неделните мирни протести

От Инициативния комитет питат докъде е стигнало разследването и защо ромите в града са нараснали почти тройно за 3 години

В Асеновград продължават с мирните неделни протести и шествия из центъра на града под Асеновата крепост, като сборният пункт отново е край паметника на Цар Иван Асен Втори.

От Инициативния комитет на протестиращите, които миналата неделя бяха посетени лично от вицепремиера Валери Симеонов, твърдят, че целта на поредната им сбирка е обсъждане на общинските политики за интеграция на ромите, заложени в годишните планове за действие в периода 2014-2017 година.

"Не сме съгласни със заложените мерки, които касаят незаконните цигански къщи. Процесът по узаконяване къщите на циганите е започнал със стартирането на тези общински политики за интеграция през 2014 година. През последните три години им се дават помощи и права. По този начин циганите от цяла България идват към Асеновград. От 5300 души преди са нараснали почти тройно и сега са станали вече между 12 000 и 13 000. Ако това означава интеграция, то тогава ние трябва да се изселваме", коментира Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите.

Според него и съмишлениците му Община Асеновград работи по разрешаването на посочените от протестиращите проблеми, но не с нужното темпо.

14pl4014-asenovgrad-protestira6i-2От Инициативния комитет, в който има родители на малтретирани на 26 юни деца спортисти от клуба по кану-каяк „Асеновец”, са изпратили 11 въпроса в офиниално запитване до началника на РУ на МВР-Асеновград за това на какъв етап е стигнало разследването, установени ли са други съпричастни лица към масовия побой, има ли други привлечени обвиняеми по делото освен първоначално задържаните, както и какъв е броят на регистрираните сигнали на тел. 112 за нарушаване на обществения ред в ромския квартал "Лозница" през последните 2 години и за незаконни търговски обекти от 2010 г. насам.

Другите въпроси са има ли получени в районното полицейско управление сигнали за проповядване на радикален ислям в ромската махала, колко каруци са задържани по улиците на града, колко са напусналите през последната година служители на реда и има ли назначен нов конкурс за вакантните длъжности.

Протестиращите станимаклии внесоха в началото на август и официални запитвания в местните клонове на ВиК, ЕВН и дирекция „Социално подпомагане” във връзка с услугите, които те предоставят на жителите на циганската махала в града. Целта им е по реда на Закона за достъп до обществена информация да стане ясно какъв брой роми получават законно ток, вода и социални помощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България