В Благоевградска област няма болни от коронавирус

Снимка: Архив

На територията на област Благоевград няма заразени с коронавирус, това обяви на пресконференция областният управител Бисер Михайлов.

Въпреки това с негова заповед днес е бил създаден областен кризисен щаб за борба с коронавируса на територията на област Благоевград. „Нека не Ви звучи стряскащо – това е формата, под която създаваме такива щабове, в зависимост от ситуацията при която е необходимо да има реакция. Структурата на щаба е изцяло съобразена с това, с което предстои да се борим. В него са включени директорите на всички лечебни заведения, включително и частните такива, директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ), председателят на регионалния съвет на български лекарски съюз, на сдружението на общо практикуващите лекари в Благоевград, директора на Регионална здравно осигурителна каса (РЗОК), директорът на ОДМВР – Благоевград, както и директорът на Гранична полиция и ДАНС“, каза още Михайлов.

Той коментира, че освен състава на структурата, на днешното заседание са били набелязани конкретни мерки, които да бъдат изпълнявани с цел превенция на разпространението на заболяването на територията на област Благоевград. Осигурени са абсолютно всички необходими предпазни средства за служителите, които работят на ГКПП „Кулата“, измерващи температурата на влизащите в страната, пристигащи от Гърция. „В момента дежурствата, които са 24-часови се дават от служители на РЗИ – Благоевград, но ще се включат и служители от болниците в Петрич и Сандански“, каза още Михайлов.

Семейство петричани, които са се върнали от Северна Италия, и мъж, който се е върнал от Китай, са настанените в петричката болница под карантина.

Дете, което се е върнало със семейството от Милано, е било отведено днес в детска градина № 10 в Благоевград вместо да е под карантина у дома. След намеса на д-р Веселка Мончева, шефка на дирекция в РЗИ, майката, която е тяхна колежка, е посъветвана да прибере детето веднага у дома.

От вчера на ГКПП- Кулата вървят и превантивните действия, където екипи от РЗИ проверяват температурата и всеки, който има повече от 37 градуса, се настанява в изолатора на границата, след което се разпеделят в инфекциозните отделения в близките болници. Взетите от тях проби за коронавирус се изпращат в националната лаборатория в София, резултатите стават ясни за 24 часа.

Коментари

Задължително поле