В Бургас създават екип за ранно диагностициране на рак на гърдата

Прегледите в КОЦ ще включват ехография на мвлечните жлези.

Постоянно действащ екип за ранно откриване на рак на гърпдата ще бъде създаден в Бургас. Това съобщиха лекарите от Онкологичния център /КОЦ/. От следващия месец в здравното заведение започват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. Традиционната кампания "Бяла лястовица" е ориентирана за жени от 35 до 50 години, които имат близки - баби, майки и лели, диагностицирани с това заболяване.

Официалният старт на кампанията "Бяла лястовица" ще бъде даден на 2 октомври в КЦ "Морско казино". Тогава ще бъде представен специализираният екип, който ще извършва профилактичните прегледи за рак на гърдата.

Амбицията на КОЦ - Бургас е да създаде първият в страната реално функциониращ постоянен екип, който да работи за ранно откриване на заболяването и да организира специфичното лечение и проследяване на пациентите.

"Ракът на гърдата не една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора. Това налага обширно познание и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца. Работим за създаването на този екип над година и вече виждаме промяна", казват специалистите от КОЦ - Бургас.

Коментари

Задължително поле